szerző:
Kalocsai Kinga
Tetszett a cikk?

A tegnapi Szabadság téri események margójára.

Tegnap több demonstráló, aki a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállítása ellen tüntetett, beült az építési területre, ezzel akadályozva az építési munkálatokat és ezáltal az emlékmű felállításának előrehaladását. Ez szerintem egy nagyon jó, hatásos és szép módja a tiltakozásnak és tényleges cselekedet az emlékmű felállításának megakadályozására. A polgári engedetlenség egy klasszikus formája. A polgári engedetlenségnek azonban az a lényege, hogy amikor már nem marad más eszköz, amikor már a tüntetők kimerítettek minden törvényes eszközt, akkor nyúlnak a tiltakozás ezen formájához. Ezek a folyamatok itt mind meg is történtek. A polgári engedetlenséghez hozzátartozik az is, hogy a résztvevők tisztában vannak az esetleges jogi következményekkel, vállalják azokat, és nem próbálnak meg kibújni sem a felelősségvállalás, sem a jogi következmények alól, amennyiben azoknak van alapja.

Tegnap kora délután a rendőrség intézkedett a beülőkkel szemben, és szerintem ez így van rendjén. A VIII. kerületi jegyző az építkezés kivitelezőjének kérése után birtokvédelem alá vette az építési területet, innentől kezdve a tüntetők nem tartózkodhatnak a területen. Ezzel nem azt mondom, hogy ne tartózkodjanak ott, éppen ellenkezőleg, menjenek oda, de annak tudatában, hogy ezzel mit vállalnak és ne lepődjenek meg azon, ha a rendőrség felszólítja őket a terület elhagyására, és ha ennek nem tesznek eleget, akkor kiviszik őket a birtokvédelem alatt álló területről. Azért írom ezeket, mert tegnap az interneten nagyon sok helyen úgy keringtek a képek a tegnapi rendőri intézkedésről, hogy rendőri erőszak történt és rendőrállam Magyarország. Ez nem igaz, a rendőrség tette a dolgát a hatályos jogszabályoknak megfelelően. Semmilyen erőszakot nem alkalmaztak, nem bántottak senkit és az interneten rendelkezésre álló információk alapján teljesen jogszerűen intézkedtek. Felszólították a tüntetőket a terület elhagyására, ők ennek nem engedelmeskedtek, passzívan ellenálltak a rendőri intézkedésnek, majd a rendőrök eltávolították őket az építési területről.

Szerintem nagyon fontos, az ami most a Szabadság téren történik, és fontos az, hogy a szobor ne kerüljön felállításra, és az ellenállás folytatódjon. De fontos, hogy ez mindvégig megtartsa békés jellegét, és fontos az is, hogy ne a rendőrségben, a rendőrökben keressék az ellenségképet. A tüntetők átléptek egy jogi határt, amivel nincs gond, és teljesen legitim, amit tesznek, de az is teljesen legitim, amit a rendőrök tettek a tegnapi nap folyamán. Nem az intézkedő rendőrökben kell keresni az ellenséget, hanem azon kell dolgozni, hogy azokat, akik a szobor építését kitalálták, meggyőzzük a tiltakozás eszközével és más eszközökkel arról, hogy ez a szobor nem állhat. Arra pedig mindenki számítson, hogy ma is, holnap is el fogják távolítani az építési területről, de ettől folytatni kell az ellenállást és megszervezni azt, hogy mindig legyen valaki, aki beül a helyére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak

Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak

Életjelet adnak a mozik Amerikában: tarol a Godzilla Kong ellen

Életjelet adnak a mozik Amerikában: tarol a Godzilla Kong ellen

30 év után újraindul Szilágyi János műsora, a Halló, itt vagyok!

30 év után újraindul Szilágyi János műsora, a Halló, itt vagyok!