"Kamaszként nem volt Agatha Christie- és Georges Simenon-regény, amit el ne olvastam volna, akár többször is. A Columbo-tévésorozatot pedig még ma is nézem, és ötven százalékban előre megfejtem, hogy ki a tettes" - kezdi töredelmes beismeréssel a 48 éves főrendőr, aki a Fidesz politikai szocializációjának kezdetén a párt mellett gazdasági ötletemberként nyüzsgő, hat éve azonban már körözöttként közismert Varga Tamás külföldi elfogását irányította.

Hoffmann János

"Apukám terelt volna a faipar felé, de a gyenge matekom miatt végül nem vettek fel a soproni Erdészeti és Faipari Egyetemre" - tudjuk meg, egyebek mellett mi determinálta, hogy odahagyta sváb őseinek asztalosságát. Az út így vezetett a tartalékos tiszti iskolára, ott gyalulódott alkalmassá. Azaz nem teljesen: az akkor már nős Hoffmann nejének szülei 1956-ban átmenetileg Franciaországba disszidáltak, ami majdnem lenullázta a még el sem indult karriert. Végül győz a karakán kitartás, és mégis bebocsátást nyer a testületbe, ahol "mindenfajta üggyel foglalkozhattam" - summázza a különösebb csillogásokat nélkülöző tanulóéveket. Eközben azért 1988-ra elvégzi a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakát, és másodszori nekifutásra gyilkossági nyomozó lehet. 1992-től "a rablási ügyek szakirányítását kaptam feladatnak, ám nem elégített ki, hogy az asztal mellől mondjam meg a megyének a frankót". Ezért 1995-ben elvégzi az FBI-akadémia budapesti tagozatát, majd a Közép-európai Rendőrakadémia kiképző tanfolyamát is, azt követően pedig a németországi Wiesbadenben tanulmányozza a célkörözési munka csínját-bínját. A dolog annyira bejön neki, hogy amikor hazatér, kezdeményezi, legyen nálunk is ilyen. A főség bólint, alosztályt hoz létre, és mindjárt az élére is emeli.

"Előbb a focival, utóbb mint első osztályú sportlövő a lőtéren próbáltam célba találni." Ezenkívül a tenisz, a családi ház kertjének rendezgetése, no meg az egyéves német juhászkutya sétáltatása pihenteti. A civil életet a fentieken kívül még az egyik palotai általánosban tanító feleség és a gyerekek, a 23 éves, végzős joghallgató Erika, valamint 19 éves öccse, az idegenforgalmi főiskolán tanuló Ádám jelenti számára.

Nem ébredt föl önben a kötelező rendőrgyanakvás: miért épp most terelődött látóterükbe a Kaya Ibrahim- és Josip Tot-féle ügyek szellemi atyjaként emlegetett volt Fidesz-közeli gazdasági főmacher? Hiszen először a szociálliberális kormányzás első nagy svungjában hajtottak rá, most meg, a választásokhoz közeledve...

- Amire utalni igyekeznek, abba nem óhajtok belemenni. Varga nemzetközileg körözött személy, jogerősen elítélt köztörvényes bűnöző, akinek be kell vonulnia a börtönbe. A mi feladatunk mindössze annyi volt, hogy megtaláljuk.

- Arról sincs véleménye, hogy 2002-ben miért tudott az utolsó pillanatban meglépni?

- Magánvéleményem: ha fülest kap, nem akkor menekült volna el, amikor a cseh rendőrség már felsorakozott a ház körül. Látszott, hogy az ablakon át lesi a kinti mozgást.

- Ezt első kézből tudja?

- Ott voltam, láttam az ablakban. De mire a cseh kollégák felkészültek az akcióra, ő már kereket oldott egy hátsó kijáraton. Egyértelmű, hogy a csehek rontották el. Azaz még csak ezt sem mondanám, mert aki dolgozik, az hibázik is.

- Lovagiasan kollegiális. Bizonyára nem kevés tapasztalatot szerzett, amíg megfogalmazhatta az iménti örök igazságot. Az ember többnyire sokáig emlékszik az életében fontos "elsőkre". Fel tudja idézni az első ügyét?

- Azt mondta a főnök: itt egy gyári öltözői pénztárcalopás, indulj, próbáld felderíteni. Segített is, és a végén együttesen kinyomoztuk. Ám utána még jelentést kellett írnom. Hát azt biztos sosem felejtem el. Egy álló héten át fogalmaztam.

- Régi szép idők, amikor még két rendőr jutott egy öltözői pénztárcalopásra és egy hét az arról szóló jelentés megfogalmazására. Mégis, mire kellett egy hét?

- Béla bácsi azt mondta, no fiam, akkor ezt most írd le. Leírtam, ő meg széttépte. Találd meg a hibát, miért nem jó - mondta. Agyaltam keményen, és írtam vagy húsz változatot, mire végre bólintott: "na, lassan már kezd hasonlítani ahhoz, ahogyan ki kellene néznie..."

- És hogyan jutott el a piti pénztárcalopástól a gyilkosságokig?

- A főiskola után jelentkeztem, de azt mondták, megvan annak a menete: előbb mehetek ismeretlen hullákat helyszínelni, utána, ha jó gyerek vagyok, rablásokkal foglalkozhatok, és ha ott is kiemelkedőt teljesítek, akkor esetleg bekerülhetek az életvédelemre.

- Bekerült. Időközben összejöhetett egy trófeagyűjtemény is. Van ilyen a valóságban is, hogy időről időre szemlét tarthasson diadalai felett?

- Ahogy visszaemlékszem például az alosztály mind a százhetven sikeres ügyére, bármelyik elkövető elfogásának körülményeit fel tudom idézni. Az akták pedig természetesen megvannak lent az irattárban. No jó, azt is elárulom: nem teljesen szabályos, de azért nekem is van saját dossziém az ügyeimről, amibe bele-belelapozgathatok.

- Csapatmunka: hogyan építette fel ötfős stábját? Vagy csak küldték a kádereket?

- Az alakuláskor én voltam egyedül. Aztán megkerestem egyik főiskolás férfi kollégámat, aki hozott egy buldog típusú, remek operatív érzékkel megáldott nyomozósrácot, a végén pedig csatlakozott hármasunkhoz egy volt vizsgálófiú, hiszen nem árt, ha van egy olyan vénájú is, aki egyből átlátja a dzsuvát.

- Szempont volt, hogy nő ne legyen?

- Hát rátapintottak: elkelne köztünk egy leleményes hölgy nyomozó is. Hiszen vannak akciók, amikor párt alkotva kell indulni.

- Hogyan indultak Amszterdamba a hat évig télakoló Varga úrért? És mit szólt, hogy ezúttal túljártak a megfigyelőképességén?

- Első ijedtségében behátrált a hálószobába, és magára zárta az ajtót. Ami emberileg érthető. De ezenkívül nem volt ott semmi hepciáskodás, káromkodás. Szerintem talán meg is könnyebbült. Mondhatnám akár azt is, minden tiszteletem az övé, hogy eddig bírta. Ilyen hosszú időn át tartó bujkálásra nem is emlékszem a praxisomból.

- Ennek az elfogásnak most már hoznia kellene valamit az ön konyhájára is - hiszen, ha jól tudjuk, nyolc éve, 1997 óta megrekedt az alezredesi rangban... Ez már azért is zsenánt lehet, hiszen, ha jól értesültünk, a beosztottjai is alezredesek.

- Bennem is motoszkál néha ilyesmi. De nem vagyok karrierista, ha az lettem volna, már régen főkapitány-helyettes volnék valahol. Az íróasztal mögötti papírmunka azonban nem érdekel. A terepen szeretek mozogni...

- Kérdés, hogy mekkora terep adódik: hamar itt van 2006, jönnek a választások. Nem fél, hogy adott esetben Varga Tamás hősies elfogása - a választási eredmény függvényében - az önt elbocsátó szép üzenethez is vezethet?

- Benne van a pakliban. Majd döntenek az akkori rendőri vezetők. Én mindenesetre azt hallottam, hogy a rendőrség pártsemleges. De ha kiderülne, hogy mégsem, levonom a konzekvenciát.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Friss túró rudit enne Londonban? Ennek mára már semmi akadálya!

Friss túró rudit enne Londonban? Ennek mára már semmi akadálya!

A férgeket vizsgálva jöttek rá a kutatók, mivel mérsékelhető a szívinfaktus által okozott károsodás

A férgeket vizsgálva jöttek rá a kutatók, mivel mérsékelhető a szívinfaktus által okozott károsodás

Újraválasztották a bajor CSU elnökét

Újraválasztották a bajor CSU elnökét

A buli csúcspontján már nincs semmi vicces

A buli csúcspontján már nincs semmi vicces

Amnesty: Tömeggyilkosságokat, háborús bűnöket követtek el a törökök és szövetségeseik

Amnesty: Tömeggyilkosságokat, háborús bűnöket követtek el a törökök és szövetségeseik

Ha eddig nem tette, akkor ezután se szokjon rá az e-cigire

Ha eddig nem tette, akkor ezután se szokjon rá az e-cigire