Széky: a Puncilázadók tiltakozásának dramaturgiája tökéletes

Széky: a Puncilázadók tiltakozásának dramaturgiája tökéletes

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Széky János az Élet és Irodalom pénteki számában arról ír, hogy a világon ugyan rendszeresen söpörnek végig olyan mozgalmak, amelyek jelszavukban szabadságot követelnek, de a Puncilázadók tiltakozásának dramaturgiája tökéletes.

A Pussy Riot feminista mozgalom tiltakozása ugyan Európába is eljutott - köszönhetően részben a feminista mozgalom elleni koncepciós eljárásnak és a bírósági tárgyalás körüli anomáliáknak – írja Széky János az ÉS-ben, de úgy látja, hogy a magyar politizáló közvélemény nem vette észre, hogy nem emberjogi kérdésekről, hanem tiszta politikai játszmákról van szó. Egyébként pedig a „Pussy Riot azért fohászkodott a Szűzanyához Vlagyimir Putyin elűzésért, mert nincs olyan földi hatalom, amely képes lenne elűzni.

"Egy nagyon valószínű 2014-es magyarországi forgatókönyv játszódik le a szemünk előtt” - írja Széky János. Úgy véli, hogy a magyar ellenzék abban bízi, hogy Orbán Viktor majd jól felhergeli a népet az pedig elkergeti majd, hiába kísérletezik választójogi trükkökkel. Csakhogy az ellenzék balek, mert nem veszi észre, hogy a kormány legtöbb trükkje már a visszafordíthatóság határán túlment, és ha ennek ellenére mégis győzne az ellenzék „nem marad más, mint az anarchizmus és az ima”.

A szerző felidézi, hogy mi is vezetett Oroszországban odáig, hogy Putyin 12 éves regnálása alatt például a korrupciós listán 82. helyről a 154.-re ugrott az ország és hogy a lakosság 70 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. Aztán ahogyan 2011 őszén kiderült, hogy Putyin pártja nemhogy kétharmados többséggel nem bír, de a voksok felét sem gyűjtené be, csaláshoz folyamodott a korábban átalakított választási rendszer segítségével. Lényegében kiszorította a demokratikus pártokat és olyan plusz 17 százalékkal felpumpálták eredményüket.

Az ezután kirobbant tömegtüntetések azonban február elejére kifáradtak - idézi fel a szerző. Kirill pátriárka „Isten csodájának” nevezte Putyin uralkodását és a rávaló szavazásra buzdította a pravoszláv híveket. Erre érkezett a Pussy Riot akciója válaszként a székesegyházban. A feminista csapat miatt most a szabadsághívő oroszoknak végre van egy ügye, amiért ki lehet állni. Széky János szerint „úgy rémlik, végzetes csapás volt ez Putyin presztízsére", ezért aztán nyugati sajtóban is ekezdődött az a fajta "agitprop-hadjárat", ami meg akarja cáfolni az orosz nézőpontot, miszerint a feministák performansza nem az egyház ellen szól, hanem Putyin és az ő rendszere ellen.

„A magyar politikai élet résztvevői láthatóan nem olvasnak újságot, különben tanulnának az orosz példából. Úgyhogy minden megy a maga tragikus útján. Kérdés, hogy 2014-ben, Magyarországon lesz-e olyan merész és vonzó provokátor, aki olyat tesz, ami a külvilággal is megérteti, mi folyik itt” - írja Széky János.