Tetszett a cikk?

A svéd választópolgárok 56,1 százaléka szavazott a vasárnapi referendumon a közös európai valuta bevezetése ellen, és csak 41,8 százalékuk támogatta azt. A svéd miniszterelnök elismerte, hogy euró-párti kormánya vereséget szenvedett.

Göran Persson miniszterelnök már a szavazatok 81,2 százalékának feldolgozása után - 56,2 százalékos nem szavazatnál - beismerte vereségét a népszavazáson. A kormányfő ugyanakkor kizárta, hogy lemondana a vereség miatt. Szerinte az eredmény a gazdasági és monetáris unió iránti mély szkepticizmusról tanúskodik.
Megfigyelők szerint a nem győzelme azt mutatja, hogy nem következett be az euró-párti külügyminiszter asszony, Anna Lindh e heti meggyilkolása kapcsán vár szimpátia-szavazás: az igen és nem szavazatok aránya között különbség még a kampány végén előrejelzettnél is nagyobb volt.
Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke, akit a svéd televízió egyenes adásban kérdezett meg arról, hogy Svédország veszít-e befolyásából az Európai Unión belül, azt válaszolta: "Kétségkívül igen." Emlékeztetett, hogy az euróövezet pénzügyminisztereinek múlt heti tanácskozásán, ahol az európai gazdaság jövőjéről volt szó, Svédország nem volt jelen. Mint mondta, a miniszterek remélték, hogy Svédország is csatlakozik.
Gerhard Schröder német kancellár sajnálkozását fejezte ki a svéd nép döntése miatt, mivel "az euróhoz való svéd csatlakozás hosszú távon mind gazdaságilag, mint politikailag hasznos lett volna úgy Európa, mint Svédország számára". A svéd állampolgárok döntését tiszteletben tartva a kancellár úgy vélte, hogy az "ajtó nincsen zárva" és Svédország jövőbeli csatlakozása az euróövezethez továbbra is lehetséges.
Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő szerint a svéd elutasítás Dániára nem lesz befolyással. Koppenhága a 2000. szeptember 28-án tartott népszavazáson vetette el a közös európai valuta bevezetését. A kormányfő hangsúlyozta: Dánia és Svédország különböző monetáris helyzetben vannak, miután a dán korona évek óta az euróhoz kötött, míg a svéd korona lebeg. Az euróbarát liberális kormányfő nem kívánta előrehozni a második népszavazás időpontját, míg az EU kormányközi konferenciája nem hoz döntést az új szerződésről.
Finnország szerint a svéd elutasítás komoly figyelmeztetést jelent az euróövezet tizenkét országa - főként a magas költségvetési hiánnyal küzdők - számára, hogy rendet tegyenek pénzügyeik háza táján. Matti Vanhanen kormányfő kijelentette: a svédek felmérték, mennyire sikeres a pénzügyi unió a gyakorlatban. Az euróövezet új tagjainak most együtt kell fellépniük és meg kell teremteniük a stabilitásukat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt vannak a Samsung hivatalos videói az újdonságokról

Itt vannak a Samsung hivatalos videói az újdonságokról

Bejrúti robbanás: zavargások a városban, a tüntetők kormányzati épületeket támadnak

Bejrúti robbanás: zavargások a városban, a tüntetők kormányzati épületeket támadnak

Az amerikai sportolókat is megdolgozta a politika a moszkvai olimpiai bojkottért

Az amerikai sportolókat is megdolgozta a politika a moszkvai olimpiai bojkottért