Kevesebb honosítás Ausztriában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ausztriában az év első 10 hónapjában közel 27 ezer bevándorló kapta meg az osztrák állampolgárságot, ami 14,7 százalékos csökkenést jelent a múlt év hasonló időszakához viszonyítva - adta hírül hétfőn az Osztrák Statisztikai Hivatal (SA).

A hivatal összesítései szerint az új osztrák állampolgárok közül a legtöbben a Törökországból, Bosznia-Hercegovinából, illetve a Szerbia és Montenegróból, valamint a Horvátországból érkezettek közül kapták meg az osztrák állampolgárságot.
   
A jövő évtől szigorodnak Ausztriában általában is szigorodnak az osztrák állampolgárság elnyerésének a feltételei: általában 15 évre nő a várakozási idő, és az idő előtti állampolgárság elnyerése is csak tízéves ausztriai tartózkodás után lehetséges, amennyiben a kérelmező "fenntartható személyes és hivatásbeli integrációt" tud bizonyítani. A kedvezményezettek csoportjai - házastársak, menekültek és EU-állampolgárok - egységesen hat év eltelte után kaphatnak állampolgárságot az alpesi országban, az eddigi 2-3 év helyett. Az eddigieknél szigorúbban ellenőrzik a bevándorlóknál a megélhetési költségek fedezését a legutóbbi három évre vonatkozóan.
   
Az osztrák sajtóban megjelent statisztikák szerint a 8,2 milliós Ausztria lakosai közül mintegy egymilliónyian nem az alpesi országban születtek.