Nem kívánt gyermek megszületése miatt fizet a nőgyógyász

Utolsó frissítés:

Kártérítésre kötelezte a német bíróság azt a nőgyógyászt, aki hatástalannak bizonyuló fogamzásgátló eszközt helyezett el egy páciensben. A nem kívánt gyermek apját is „bánatpénz” illeti meg a kényszerű tartásdíj-kötelezettség miatt.

A nőgyógyász műtéti úton egy olyan eszközt helyezett el páciense testében, amelynek elméletileg három éven át biztosítania kellett volna a védelmet a nem kívánt terhességgel szemben, ám hat hónappal a műtétet követően az implantátumot már nem találták meg a páciens szervezetében.

A létrejött és nem kívánt terhesség miatt a bíróság havi 600 euró kifizetésére kötelezte az orvost, egészen az időközben megszületett gyermek 18 éves koráig.

A múlt héten, Karlsuhében született döntés negatív sajtóvisszhangot váltott ki. A német nőgyógyászok most attól tartanak, hogy a precedensértékű ítélet következtében egész sor hasonló jellegű perrel szembesülnek - írja a BBC.

A konzervatív Die Welt perverznek tartja az ötletet, hogy egy gyermek születéséért kártérítés jár. „Mintha nem lenne elég, hogy szülei nem kívánták őt, most hivatalos igazolás is van arról, hogy tévedésből született” - írta a lap.

A konkrét ügyet illetően: a fogamzás idején a szülők fél éve ismerték egymást, de azt követően szakítottak. Az apát most szintén kárpótlás illeti meg amiatt, hogy tartásdíjat fizet gyermekéért.

euractiv.hu