szerző:
euractiv.hu
Tetszett a cikk?

A genetikailag módosított termények előállítása és forgalmazása még mindig két táborra osztja az EU tagállamait.

Simon Barber, az Europabio lobbicsoport igazgatója szerint a gazdák és a fogyasztók érdekeit sérti a GMO-termények termesztésének korlátozása. Az elmúlt 9 évben a genetikailag módosított termények 23 milliárd euróval növelték a farmerek bevételeit, ugyanakkor 14 százalékkal csökkent a környezeti ártalom, a GMO-k esetében ugyanis jóval kevesebb gyomirtószerre van szükség.

„Ha a francia repce 75 százaléka GMO-típusú lenne, akkor idényenként 24 millió euróval csökkenne a gyomirtás költsége” - állítja Simon Barber.

Véleményét vitatja Rosemary Hall, a Föld Barátai európai szervezetének szóvivője: „A genetikailag módosított terményekhez és élelmiszerekhez fűzött nagy remények nem váltak valóra. Az ígéretek ellenére a GMO-termésmennyiség sem az USA-ban, sem Ausztráliában, sem Brazíliában nem haladja meg a hagyományos növények terméshozamát. A szóvivő szerint figyelembe kell venni a költségekre és a kockázatokra vonatkozó tudományos és gazdasági adatokat, valamint az európai állampolgárok igen erős ellenérzéseit.

A kérdésben erősen megoszlanak a vélemények az EU intézményeiben, beleértve az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet is, írja az eupolitix.com.

Renate Sommer (néppárti, német) euroképviselő szerint „az állampolgárok reális és gyakorlatias tájékoztatása helyett különösen a környezetvédő szervezetek kreálnak és népszerűsítenek horrorisztikus forgatókönyveket. Ha nem sikerül felhasználnunk a genetika kínálta lehetőségeket, rövidesen más térségektől fogunk függeni.” Szerinte a genetikailag tiszta gazdálkodás forgatókönyve az EU-ban tisztességtelen, ugyanis képtelenség kielégíteni az európaiaknak az állati eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos, egyre növekvő igényét genetikailag módosított szója nélkül.

euractiv.hu

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!