Pénzbüntetés emberölésért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Pénzbüntetésre ítélte pénteken egy osnabrücki bíróság a németországi mágnesvasúton 2006-ban bekövetkezett súlyos baleset felelőseit.

Jörg Metznert, a Transrapid vasút próbaüzemét irányító cég vezetőjét és elődjét, Günter Steinmetzet gondatlanságból elkövetett emberölés, valamint súlyos testi sértés bűntettében marasztalták el. Ezért 20 ezer, illetve 24 ezer eurós pénzbüntetésre ítélték őket.

A 2006. szeptember 22-én bekövetkezett szerencsétlenségben 23-an vesztették életüket, tízen pedig megsérültek. A mágnespárnán lebegve haladó szerelvény 31 személyt vitt bemutató útra, amikor óránként 179 kilométeres sebességgel a holland határ közelében, Lathen és Melstrup között belerohant egy, a pályatesten maradt műhelykocsiba.

A két mérnök ellen az volt a vád, hogy nem tették kötelezővé a pályatest elektronikus ellenőrzését, amely kimutatja az esetleges akadályokat a pályán. A kísérleti vonal rendelkezett ilyen elektronikus rendszerrel, de a baleset napján nem kapcsolták be.

A Siemens és a ThyssenKrupp cégek által kifejlesztett, óránként 450 kilométeres sebességgel is száguldani képes Transrapidnak már a latheni tragédia előtt is volt két kisebb balesete. A „jövő vasútjaként” propagált terv üzleti csődnek bizonyult: jelenleg csak egyetlen vonalon működik Sanghaj és a kínai nagyváros repülőtere között. Németországban sokáig dédelgették a Münchent a Franz Josef Strauss repülőtérrel összekötő tervet, idén márciusban azonban a hatalmas költségek miatt lemondtak a megvalósításáról.