Nyolcan megsérültek, tízen eltűntek egy lavinában a francia Alpokban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyolc hegymászó megsérült, tíz másik - közöttük több svájci és osztrák állampolgár - eltűnt vasárnap a francia Alpokban, a Mont Blancon lezúduló lavinában - közölték a helyi hatóságok.


A lavinaomlás a Mont Blanc du Tacul hegycsúcsnál történt vasárnap hajnali 3 óra tájban, egy hegymászók által sűrűn látogatott útvonalon.

Nyolc ember megsérült, őket két helyi kórházba szállították. Haute-Savoie megye prefektúrája szerint tíz embernek nyoma veszett a hógörgetegben.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint öten osztrák, hárman svájci állampolgárok, két másik hegymászó állampolgárságát egyelőre még nem tudták megállapítani.

A mentési munkálatokban mintegy negyven hegyi mentő vesz részt, keresőkutyákkal, két francia és egy olasz helikopterrel.

A nyolc sérült közül öt francia és három olasz állampolgár, van közöttük egy nő is, s 26 és 37 év közöttiek - közölte a csendőrség. Többeket közülük a mentők emeltek ki a hó alól, míg másoknak sikerül önállóan kiszabadulniuk. A lavina 200 méter hosszú és 50 méter széles volt.

Információk szerint a lavinát egy jégtű leválása indította el - közölte Daniel Pueyo csendőr százados. A meteorológiai viszonyok "kiválóak" voltak az éjjel a (4248 méter magas) Mont Blanc du Taculön - tette hozzá. Ezen a csúcson keresztül lehet megközelíteni "Európa tetejét", a 4810 méter magas Mont Blanc-csúcsot.

Az osztrák külügyminisztérium megerősítette, hogy az eltűntek között öt osztrák állampolgár van.

Idén nyáron mintegy százan vesztették életüket a francia, svájci és olasz Alpokban különböző balesetekben. A francia Alpokban mintegy harmincan jártak szerencsétlenül, többségük a Mont Blanc térségében.