A válság miatt keményedik Obama és McCain hangneme

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A pénzügyi válság megváltoztatta az amerikai elnökválasztási verseny dinamikáját, a második elnökjelölti vita keményebb hangneme is ezt tükrözi - írta szerdán a The Wall Street Journal elemzője.

A hitelpiaci válság begyűrűzése a demokrata jelöltnek, Barack Obamának kedvez, aki ezért a keddi második televíziós vitán is elsősorban a gazdaságról kívánt beszélni. A felmérések szerint a közvélemény jobban bízik benne, ha gazdasági kérdésekről van szó, mint John McCainben. Obama megkapta, amit kívánt, a közönséget mindenekelőtt a válsággal kapcsolatos kérdések érdeklik.

Barack Obama a Demokrata párt és John McCain a Republikánus párt
elnökjelöltje második televíziós vitáját tartja a Tennessee állambeli
Nashville Belmont Egyetemén
© AP
A republikánus jelölt viszont Obama tapasztalatának és eredményeinek megkérdőjelezésére igyekszik helyezni a hangsúlyt, így tett a vitában is. Mivel a népszerűségi adatok arról tanúskodnak, hogy az előző, 11 nappal korábbi vita óta Obama lényeges előnyre tett szert, a demokrata politikusnak csak ismert érveit kellett felhoznia, míg McCain kontrasztosabb és kockázatosabb fellépésre kényszerült, egyszerre támadva Obamát és hangsúlyozva saját programját.

A The Washington Post azt emelte ki, hogy az újabb jelölti vitát is a gazdasági kérdések uralták. A lap Tom Brokaw moderátort idézte: az előző vita óta nagyot változott a világ - és nem kedvező irányban. Az összecsapás az újság szerint civilizált hangnemben zajlott, érdemi kérdések és válaszok hangzottak el. Bár a találkozó előtt a két kampány eldurvult, a jelöltek visszatértek a korrekt stílushoz: McCain nem beszélt arról, hogy Obama terroristákkal kokettál (ahogy Sarah Palin republikánus alelnökjelölt minap fogalmazott), és Obama nem tett említést McCainnek egy 20 évvel korábbi pénzügyi botrányban játszott érintőleges szerepéről (pedig stábja az utóbbi napokban elővette az ügyet).

A liberális The New York Times sajnálkozva állapította meg, hogy az amerikai politika az elnökválasztás előtti hetekben többnyire visszataszítóvá válik. De míg Obama csak néhány olcsó támadást intézett vetélytársa ellen, addig McCain és Palin túllépte azt a szokásos taktikát, amikor egy politikus kiragad részleteket ellenlábasa nyilatkozataiból, és eltorzítva adja vissza azokat; a republikánus páros a faj- és idegengyűlölet sötét területére lépett. Az újság gúnnyal jegyezte meg: ezen nem javított az sem, hogy McCain a kedd esti vitán megint ki tudja hányszor szólította a közönséget "barátaimnak", egy ízben ráadásul Obamára utalva azt mondta, "az ott".

A The New York Times szerint nem meglepő, hogy McCain ilyen mélyre süllyedt, hiszen nincsenek valódi válaszai a gazdasági válság megoldására, és nem ismeri be, hogy a republikánusok regulációellenes politikája okolható a krízisért. McCainnek, mint a vita is bizonyította, nincs sok érdemi mondanivalója - írta a lap szerkesztőségi cikkében.