Obama Jay Lenónál, aki anyósviccel várta az elnököt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hol humoros és könnyed, hol komoly és komor volt Barack Obama csütörtök éjszaka Jay Leno show-műsorában. Hivatalban levő amerikai elnök első ízben volt a The Tonight Show vendége.

Leno Obama bejövetele előtt egyebek mellett azzal viccelődött: az emberek azt gondolják, milyen nagyszerű, hogy az elnök időt szakít és 3 ezer mérföldet utazik Washingtonból Kaliforniába; pedig ez sok férfival előfordul, akihez beköltözik az anyósa. (A first lady anyja jelenleg a Fehér Ház lakója.)

Az 59 napja hivatalban levő 44. elnök az NBC Los Angeles melletti, burbanki studiójában felvett műsorban arról viccelődött: milyen buborékban él, gyakran testőrei szabják meg mozgásterét. Mindenhova erős biztonsági fedezettel érkezik, és egy egyszerű sétán is rohannak utána az orvosok az élesztő készülékkel.

Komolyra váltva a szót, biztosította az amerikaiakat: mindent megtesz azért, hogy visszaszerezze az állami segélyből kimentett AIG biztosítónál kifizetett jutalmakat az adófizetőknek. Mint mondta, ő is megdöbbent, amikor tudomást szerzett az AIG legutóbbi prémiumairól. Ez a kérdés szerinte erkölcsi problémákat vet fel, az emberek érzik, hogy "ami sok, az sok" - mondta az elnök.

Határozottan kiállt pénzügyminisztere mellett, akit sokan támadnak, amiért nem akadályozta meg a kifizetéseket. Azt mondta, hogy Timothy Geithner "kiemelkedő munkát" végez. Okos, nyugodt és magabiztos ember, de a közvélemény nem hálás azért, amit kínál; nemcsak a bankválságot, hanem a "nagy depresszió" óta a legsúlyosabb recessziót is le kell küzdenie, meg kell mentenie az összeomlás küszöbén álló autóipart.

A késő éjszakai beszélgetős műsorban öltönyben, világos vörös nyakkendőben, mellén amerikai zászlós kitűzővel fellépő Obama arról is beszélt, hogy hamarosan megérkezik a Fehér Házba az első kutya. "Ez Washington, ez kampányígéret volt" - viccelődött. Lányai az ebet akkor kapják meg, amikor az elnök hazatér április eleji európai útjáról, a NATO-csúcsról. Azt is megjegyezte, nemcsak Sasha és Malia várják a kutyát, "azt mondják, ha barátot akarsz Washingtonban, szerezz egy kutyát". Harry Truman elnök szavait idézte.

Arra is kitért, hogy a Fehér Ház egyik teniszpályáján fel fog állíttatni egy kosárlabda palánkot, de addig is tökéletesíti bowlingtudását, ezzel ugyanis nem sok ideje volt foglalkozni a kampányban. "Már javulok" - mondta, és eldicsekedett, hogy egyszer 129 pontot gurított.

Obama - aki az elnökválasztási kampányban kétszer is szerepelt a The Tonight Show-ban - arról is beszélt, hogy imád az elnöki repülőgépen, az Air Force One-on utazni. "Szerintem nagyon klassz" - fogalmazott, de a gyerekei nincsenek annyira oda érte.

Jay Leno - aki a szokásosnál kevesebbszer szakította félbe, kevésbé izzasztotta meg élceivel vendégét - a 35 perces, reklámokkal tarkított beszélgetés végén azzal búcsúzott az elnöktől: ez volt élete egyik legjobb estje.

Obamát e fellépése miatt sokan bírálták, mondván: lejáratja az elnöki tisztséget, a rivaldafénybe lépve összemossa a politikát a szórakoztatóiparral. A US News and World Report közéleti magazin szalagcíme szerint a "Jay Leno-féle hecc" beárnyékolja Obama elnökségét. Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője a kritikát hárítva közölte: a műsor különleges lehetőség, hogy az elnök eljuttassa üzenetét az amerikaiakhoz, és Obama túl akar lépni a hagyományos médiaeszközökön.