Putyin turistának öltözve kémkedett Reagan után?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MI

Vlagyimir Putyint fedezte fel egy régi fotón Pete Souza, akit a minap neveztek ki Barack Obama elnök Fehér Ház-i fotósává: úgy látta, hogy a Ronald Reagan néhai amerikai elnök moszkvai látogatásáról készült képeken Vlagyimir Putyin is látható turistának öltözve, ám az orosz lapok cáfolták pénteken az állítást.

Ronald Reagan 1988-ban járt Moszkvában, s egyéb programjai között sétált egyet a Vörös téren. A képen az előtérben az amerikai elnök látható, amint kezet nyújt egy tíz év körüli kisfiúnak, körülöttük a kíséret tagjai - közöttük mintha Szergej Lavrov mai külügyminiszter is látható lenne - mögöttük a teljesen üres Vörös tér, s a kisfiú mögött egy szőke férfiú csíkos pólóban, nyakában fényképezőgéppel és fénymérővel.  Komszomolszkaja Pravda című lap pénteken cáfolta, hogy az "ármányos oroszok a véletlenül arra járó turista szerepében egy KGB-ügynököt küldtek a vendég elé". 

A lap szerint mindenekelőtt köztudott, hogy Putyin a külföldi hírszerzés munkatársaként az adott időpontban Drezdában dolgozott, és semmi ok nem volt arra, hogy Reagan látogatására éppen őt hazahívják. Másodszor is az "ál-Putyin" jobb csuklója üres, noha köztudott, hogy ott hordja karóráját - írta a lap. 

Mindezek alátámasztására közölt egy képet, amely akkoriban Berlinben készült Putyinról és feleségéről, Ljudmilláról. Tény, hogy a képen a mai kormányfő jóval teltebb a Vörös téren látható turistánál, továbbá sokkal vékonyabb, és egészen másképpen nő a haja, vagyis tulajdonképpen jól látható, hogy nem azonos a két személy. Tény azonban, hogy Putyin jobb csuklóján a berlini amatőr felvételen sincs karóra.