Nemzetközi euróhamisító bandát lepleztek le

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A lengyel rendőrség egy országos akció keretében letartóztatott 27 embert pénzhamisítás gyanújával. Az illetők feltehetőleg egy olyan nemzetközi hálózathoz tartoznak az Európai Unión belül, amely hamis 50 és 100 eurós bankjegyeket állít elő.

Mintegy háromszáz rendőr vett részt a keddi akciósorozatban szerte az országban. A lengyel banda állítólagos vezetője egy bizonyos Radoslaw B., egy chelmi (lublini vajdaság) illetőségű, de állandó jelleggel Olaszországban tartózkodó férfi. A letartóztatottak között van egy román nő is, továbbá a lengyel hadsereg két tagja és a büntetés-végrehajtás néhány illetékese - közölte szerdán a rendőrség.

A hálózat Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, és Lengyelországban tevékenykedett, és "hatalmas mennyiségben" gyártotta az euróbankjegyeket. A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy a bűnözők összesen mekkora értékben nyomtattak hamis papírpénzt. Becslések szerint több tízezer darab hamis bankjegyről lehet szó. Mint a lengyel rendőrség közölte, ilyen mértékű pénzhamisítás először történt az EU-ban.

A letartóztatottak, ha pénzhamisításban bűnösnek találják őket, akár 10 évi börtönbüntetésre is ítélhetők.