„Apa, nem láttam semmit” - videó a légikatasztrófa túlélőjéről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

A Yemenia légitársaság lezuhant Airbusának egyetlen túlélője egy fiatal lány, aki időközben megérkezett Párizsba.

A 14 éves Bahia Bakarit a francia közlekedési miniszterrel együtt szállította Franciaországba egy hivatalos járat a Comore-szigetekről. Nem sokkal reggel 8 óra után érkeztek meg a párizsi Le Bourget repülőtérre, a lányt ezután mentővel egyenesen a kórházba vitték.

Bakari hétfőn Párizsban szállt fel egy Jemenbe - Szanaába - tartó repülőgépre, amely kedden kora hajnalban erős légörvénybe került és lezuhant. A kislány 13 órát töltött a vízben, mielőtt kimentették. A gép fedélzetén tartózkodó további 151 ember, köztük Bakari édesanyja valószínűleg nem élte túl a balesetet.

A kislány édesapja francia lapoknak adott nyilatkozatában részletesen beszámolt gyermekével folytatott telefonbeszélgetéséről. Apja kérdésére, hogy mi történt pontosan, Bahia elmondta: „Láttuk, ahogy a repülő a vízbe zuhan, aztán a vízben találtam magam. Emberek kiabáltak, de nem láttam semmit, mert sötét volt. Nem tudtam rendesen úszni, belekapaszkodtam valamibe, de nem tudom, mi volt az” - mondta a kislány. A The Guardian tudósítása szerint a lány túl gyenge volt ahhoz, hogy egy mentőbójába kapaszkodva segítsék ki a vízből, ezért egy mentősnek kellett kiemelnie a hajóra.

Az apa, Kassim Bakari, akinek három másik gyermeke is van, elmondta, hogy amikor meghallotta a katasztrófa hírét, arra gondolt, soha nem láthatja viszont feleségét és legidősebb lányát. „Nagyon-nagyon félénk Bahia, ezért sosem gondoltam volna, hogy túlél egy ilyen szörnyűséget. Ez nem csoda volt, hanem egyszerűen Isten akarata” - tette hozzá.

A repülési adatokat rögzítő berendezés jeleit még kedd délután fogta fel egy légi járőr, negyven kilométerre a partoktól. Szerdán a térségbe érkezett a Rieuse francia hajó, s megkezdte a fekete doboz kiemelését.

A Yemenia légitársaság Airbus A310-es típusú gépe a jemeni fővárosból, Szaanából tartott Moroniba, Madagaszkártól mintegy 300 kilométerre, északnyugatra. Rossz időjárási körülmények - száz kilométeres széllökések - között zuhant le a célállomástól nem messze a kedd hajnali órákban. A fedélzetén 142 utas és 11 fős személyzet tartózkodott.


Kassim Bakari, a szerencsétlenséget túlélő tinédzser lány édesapja
© AP