Clinton szívesebben mesél az ittas Jelcinről és Bushról, mint Monicáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Kis híján nemzetközi bonyodalmat okozott a washingtoni Fehér Házban Borisz Jelcin; a néhai orosz elnök 1995-ös látogatása alkalmával ittasan, egy szál alsónadrágban próbált taxit fogni a híres épület kertjében, mert pizzára vágyott - derült ki a Bill Clinton elnökségéről hamarosan megjelenő új könyvből, amelynek maga az exelnök a riportalanya.

A vodka iránti szenvedélyét nem palástoló Borisz Jelcin a "pizzás éjszaka" utáni estén is bonyodalmat okozott, akkor ittas behatolónak nézték, ugyanis az orosz elnök a magas rangú vendégek szálláshelyéül szolgáló Blair House pincéje körül bóklászott. A titkosszolgálat még Clinton elnököt is tájékoztatta - idézett a történetekből a brit Daily Mail című újság internetes kiadása.

Bill Clinton minderről és az elnöksége alatt történtekről Taylor Branch történésznek beszélt. A szeptember végén megjelenő könyv hetven - kazettára rögzített - interjún alapul, a mű The Clinton Tapes: Wrestling History with the President (A Clinton-felvételek: vívódás a történelemről az elnökkel) címet viseli. A Pulitzer-díjas írót maga a volt elnök választotta ki, hogy legyen elnöki éveinek nem hivatalos krónikása. 

Az 1993 és 2001 között hivatalban lévő elnök egyedül a Lewinsky-botránnyal kapcsolatban bizonyult szűkszavúnak, arról csak annyit mondott: "megtört" a politikai és magánéleti terhek alatt. 

A könyvből fény derül Al Gore alelnök és Bill Clinton 2000-ben feszültté vált kapcsolatára is. Az alelnökként az államfői posztért ringbe szálló Gore emlékezetes választásokon maradt alul George W. Bush-sal szemben. A választás után Gore és Clinton kétórás feszült beszélgetést folytatott, amelynek során a későbbi Nobel-békedíjas politikus azt mondta, hogy Clinton viselkedése a választási győzelembe került. 

A 707 oldalas könyvben - amelynek tartalmára Bill Clinton rábólintott - az egykori demokrata elnök utódjáról is szót ejt, "alkalmatlannak" nevezve az őt a hivatalban követő George W. Busht.