Hamenei nyugatiakat vádol az öngyilkos merényletekkel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője kijelentette hétfőn, hogy meg fogják büntetni a Forradalmi Gárda elleni öngyilkos merénylet felelőseit, és utalt arra, hogy nyugati országoknak is köze lehet az esethez.

"Ezek a terrorcselekmények megvilágítják az Irán egységét és biztonságát fenyegető, bizonyos arrogáns országok titkosszolgálatainak támogatását élvező ellenség ördögi arcát" - mondta Ali Hamenei ajatolláh, akinek szavait az ISNA iráni hírügynökség idézte. Hamenei figyelmeztette a "globális arrogancia zsoldosait", hogy Irán határozottan meg fogja védeni népét és a térséget.
    
A legfőbb iráni vezető először nyilatkozott a perzsa állam délkeleti részén, Szisztán-Beludzsisztán tartományban elkövetett vasárnapi merénylettel kapcsolatban, amely 42 ember, köztük a Forradalmi Gárda több parancsnokának halálát okozta. Az iráni vezetők általában az Egyesült Államokat emlegetik "arrogáns hatalomként".
    
A merényletet a Dzsundallah szunnita lázadó csoport vállalta magára iráni sajtójelentések szerint. A Forradalmi Gárda vezetője azzal vádolta meg az amerikai, a brit és a pakisztáni titkosszolgálatokat, hogy kapcsolatban állnak a csoporttal.