Kásás hó fedi a szlovákiai utakat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szlovákiában országszerte havazott, az utak többségét néhány centiméteres kásás hó fedi, de komolyabb közlekedési fennakadásokról délig nem érkeztek jelentések.

A kiadós havazás az utóbbi órákban leginkább Szlovákia déli részeit érintette, míg az északi régiókban, tehát a hegyvidékeken kevesebb hó hullott. A Magas-Tátrában átlagban 5-10 centiméteres a friss hó, s az összes út járható.

Az új hó feljavította a sípályák állapotát, s jelentősen javítva a sportolási feltételeket. A legvastagabb hóréteg - mintegy 80-85 centiméter jelenleg a Csorba-tó környékén van. Jók a hóviszonyok az Alacsony-Tátrában is. A Chopok Dél - Srdiecko központban szintén mintegy 80 centiméteres a hóvastagság. Szerda délelőtt Szlovákia szerte már mintegy 90 síközpont üzemelt teljes gőzzel.

A Magas-Tátrában mérsékelt, az ötfokú nemzetközi skála szerinti másodfokú lavinaveszély van - közölte Ján Peto, a hegyi mentőszolgálat egyik ügyeletese. A turista utak biztonságosak, de a mentőszolgálat óvatosságra inti a túrázni kívánókat. A hegyekben ugyanis kissé megenyhült az időjárás, így a turista utak veszélyesebbekké váltak.

Szlovákia déli részein - a Csallóközben, a nyitrai és a nagyszombati régióban - is havazott, s az utakat kásás, vizes hó borítja. Több helyen jegesek az utak, ezért autóvezetés közben fokozott óvatosságra van szükség. Meteorológiai előrejelzések szerint további havazásokra kell számítani.