Spanyol politikusból csinált Oszama bin Ladent az FBI

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy spanyol politikus fényképét használta az FBI arra, hogy megmutassa a világnak, milyen arca lehet ma a rettegett terroristának, Oszama bin Ladennek.

Az FBI elismerte, hogy a fotó alapjául szolgáló képet az interneten találta, az eredetileg egy spanyol parlamenti képviselőről, a spanyol kommunista párt politikusáról, Gaspar Llamazaresről készült. Az FBI egy kicsit átváltoztatta Llamazeres fotóját, így született meg az "új" Oszama bin Laden. Az eset azért is kínos, mert az amerikai nyomozóhatóság korábban azt állította, hogy egy speciális technikával, a Bin Ladenről korábban készült fotó felhasználásával készítették a fotót. Llamazeres - aki korábban az Egyesült Baloldal pártjának vezetője volt - elmondta: többé nem érezné magát biztonságban, ha az Egyesült Államokba utazna. "Meglepődtem és ideges vagyok, mert az a legszégyenteljesebb, ha egy létező személyt használjanak arra, hogy egy terrorista fotójával állhassanak elő" - mondta a politikus.

Bin Laden - aki az Egyesült Államok ellen elkövetett szeptember 11-ei terrortámadások miatt vált világszerte ismertté - az FBI legkeresettebb terroristája. A gyanú szerint ő állt a tanzániai és kenyai amerikai nagykövetségek ellen 1998-ban elkövetett terrortámadások mögött is. Feltételezések szerint jelenleg az afgán-pakisztáni határvidéken bújkál.