Elnökválasztás kezdődött Ausztriában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött az elnökválasztás vasárnap reggel Ausztriában. Az első szavazóhelyiségek már kora reggel megnyíltak. A 6,3 millió választásra jogosult 17 óráig adhatja le szavazatát.

A választás biztos győztesének a hivatalban lévő államfő, Heinz Fischer számít. A közvélemény-kutatások 80 százalék körüli szavazatarányt jósolnak a független jelöltként induló, de az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) támogatását élvező Fischernek.

A másik nagy osztrák párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) nem állított jelöltet. Részben ezért, részben Fischer biztosra vett győzelme miatt rendkívül alacsony, 50-60 százalékos választási részvétel várható. A második legnépszerűbb elnökjelölt a felmérések szerint Barbara Rosenkranz, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa.

Az 1951 óta megrendezett 11 közvetlen elnökválasztáson előfordult legjobb szavazatarány 79,87 százalékos volt. Ez egy szintén az újraválasztásért induló, ugyancsak SPÖ-s politikus, Rudolf Kirchschla:ger megválasztásakor volt így 1980-ban, ugyancsak ÖVP-s ellenjelölt nélkül.

Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól, és egyszer újítható meg.