Halálra ítélték a mumbai merénylőt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Halálra ítélte a mumbai merénylet egyetlen életben maradt vádlottját az illetékes indiai bíróság - tette közzé a BBC. A 22 éves pakisztáni férfit, aki a vád szerint egy terrorista kommandó tagjaként részt vett a 174 halálos áldozatot követelő mumbai támadásokban 2008 novemberében, hétfőn találták bűnösnek többek között emberölésben, India elleni háborús cselekményekben és robbanóanyagok birtoklásában.

 

©

A férfi hagyományos pandzsábi fehér öltözékben jelent meg a bíróság előtt, és szemét a padlóra szegezve, fejét keze közé hajtva hallgatta az ítélethirdetést. A bíró kijelentette: a büntetésnek arányosnak kell lennie az elkövetett bűncselekménnyel, és a halálbüntetésre az indiai igazságszolgáltatás iránti bizalom megőrzése érdekében van szükség. Kaszab szerepét az 52 emberéletet követelő főpályaudvari mészárlásban ujjlenyomatok és a biztonsági kamerák felvételei alapján bizonyították. 

India a sajtó által csak "indiai szeptember 11-ként" emlegetett támadássorozatot a pakisztáni székhelyű  Laskar-e-Taiba szélsőséges csoport számlájára írta. Emiatt februárig felfüggesztette a béketárgyalásokat a szomszédos Pakisztánnal. Indiában a halálbüntetést kötél általi kivégzéssel hajtják végre. Uddzsval Nikam, a perben kirendelt különleges ügyész szerint Kaszab ítéletének végrehajtására legfeljebb egy évet kell várni.

Annak ellenére, hogy 2007-ben és 2008-ban India az ENSZ-ben a halálbüntetés kiszabására vonatkozó moratórium ellen szavazott, az országban a utóbbi időben nem hajtottak végre kivégzést. 1998 óta mindössze egyetlen embert végeztek ki, egy férfit, aki egy 14 éves kislány megerőszakolása és meggyilkolása miatt végezte akasztófán 2004 augusztusában. A Rádzsiv Gandhi indiai kormányfő elleni 1991. évi merénylet és a parlament épülete elleni 2001. évi támadás felelősei még mindig a kivégzésükre várnak.