szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem foglalkozhat válóperekkel Malajzia iszlám bíróságának első két női bírája - mondta egy tisztségviselő szerdán.

Húsz elismert muszlim bíró ül össze a héten, hogy megállapítsa: tulajdonképpen mely ügyekkel foglalkozhatnak a bírónők. Az iszlám rendelkezései szerint a válóperek, valamint az úgymond erkölcsi jellegű bűncselekmények (szerencsejáték, alkohol) egyértelműen nem tartoznak a női bírák hatáskörébe. Egyik nő sem vett még részt peres ügyekben, de azt várják tőlük, hogy képesek legyenek dönteni a tartásdíj és a tulajdonlás körül kialakult vitákban. A bírónők azt mondták, hogy tiszteletben tartják a húszfős testület döntését, bármi legyen is az. A két női bírát májusban nevezték ki, hogy cáfolják azt a felfogást, amely szerint a saría bíróságok a férfiakat részesítik előnyben. 

Malajziában az igazságszolgáltatás két fórumon zajlik: a világi bíróságok elé kerül a büntető- és polgári perek többsége, de a családi vitáknál és az erkölcsi bűncselekményeknél a muszlimok az iszlám jogon (saría) alapuló bíróságokat hívják segítségül. A délkelet-ázsiai ország 28 milliós lakosságának kétharmada muzulmán. A nőket a saría bíróság ok előtt rendszeresen hátrányos megkülönböztetés éri az örökösödési és a válópereknél. A jelenlegi ügy is aggodalmakra ad okot, hiszen úgy tűnik, a női bírák alkalmazása nem jelenti automatikusan a diszkrimináció problémájának megoldását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Közösségi portálokról mazsoláznak a válóperes ügyvédek

A közösségi portálok vezetik a válóperes bizonyítékforrások toplistáját - állítják szakemberek, akik szerint az ügyvédek 81 százaléka használta már az elmúlt öt évben a Facebook, Myspace és a Twitter oldalain felejtett kompromittáló adatokat.

hvg.hu Shake

Válóok lehet egy forró zuhany

A világ jövőjéért érzett felelősség, vagyis az a kérdés, hogy az egyes ember mit tehet a légkör felmelegedésének megakadályozásáért és a fenntartható fejlődésért, ma már nem csak elméleti viták tárgya. Amerikai pszichológusok arra figyeltek fel, hogy egyre több emberi konfliktust is szül ez a téma.

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Silvio Berlusconit kiengedték a kórházból

Silvio Berlusconit kiengedték a kórházból