szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai dollárhoz, a brit fonthoz, az euróhoz és a japán jenhez hasonlóan az indiai rúpia is saját szimbólumot kapott. A jelet egy egyetemista tervezte meg, akit háromezer jelentkező közül választottak ki egy állami pályázaton.

A rúpia jel és büszke tervezője
©

A rúpia új nemzetközi jelét egy, a hindi nyelv devanagari írásrendszerében használt betű átalakításával hozták létre. R betűre hasonlít, de nincs szára és két, párhuzamos vonal metszi keresztül a felső részén.

A szimbólumot D. Udaya Kumar egyetemi hallgató tervezte, aki tipográfiát és ősi nyomdatechnikákat is tanult. Tervét – amelyet háromezer pályázat közül választottak ki – csütörtökön hagyták jóvá az indiai kormány miniszterei. Kumar a megtiszteltetés mellett egy 250 ezer rúpiás, azaz több mind ötezer dolláros pénzdíjnak is örülhetett – írja a New York Times.

Az indiai pénzügyminisztérium közleménye szerint az új rúpia-szimbólum a pénznem megkülönböztető jegye lesz és várhatóan az indiai gazdaság erejét is kiemeli majd. A kormány szerint a jel ahhoz is hozzájárulhat, hogy az indiai rúpiát könnyebben meg tudják különböztetni más országok – például Nepál, Pakisztán vagy Indonézia – hasonló nevű pénzemétől.

Gyakran hosszú évekig is eltart, amíg a világon mindenütt elfogadják és széles körben használni is kezdik egy-egy pénznem szimbólumát. Indiában a kormány jóváhagyása után a következő lépés az, hogy a rúpia nemzetközi jelét benyújtják annak a non-profit, szoftvergyártókból álló nemzetközi konzorciumnak, amely a számítógépeken használt nyelvi kódok, jelek standardizálását végzi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Biológiai kísérlet: pénz nélkül élni a tápéi réten

Lehet-e a XXI. század elején pénz nélkül, önellátó módon élni egy alföldi tanyán, kivonulva a civilizációból? Erre a kérdésre keresi a választ Paulovics Péter szegedi biológus immár két és fél éve a tápéi réten, ahol azt is megtudta, hogy a legnagyobb ellenfél a mezei pocok.

hvg.hu Tech

10 dolog, amit 10 év múlva már nem nyomtatunk ki

Lassan egész világunk digitalizált lesz – mikor küldtünk utoljára táviratot vagy hagyományos postai levelet valamelyik barátunknak? Egyre kevesebb csekket töltünk ki és a készpénzforgalom is csökken…

Öt napig ingyenesen tesztel a ferencvárosi önkormányzat

Öt napig ingyenesen tesztel a ferencvárosi önkormányzat

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Ideiglenesen megszünteti a karanténmentes beutazást az Egyesült Királyság

Ideiglenesen megszünteti a karanténmentes beutazást az Egyesült Királyság