Elítélték a srebrenicai népirtásban részt vevő katonák egyikét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A boszniai háborús bűnöket vizsgáló szarajevói bíróság elmarasztalt egy, az Egyesült Államokba bevándorolt boszniai horvát katonát a srebrenicai népirtásban való részvételért.

Marko Boszkicsot a bíróság tíz év börtönbüntetésre ítélte emberiség elleni bűntettekért. A boszniai horvát férfi 1995-ben részt vett a srebrenicai népirtásban, amelynek során a szerb hadsereg 8000 muszlimot végzett ki politikai, etnikai, kulturális és vallási hovatartozásuk miatt. 

Boszkics kiadatásáról áprilisban döntöttek az Egyesült Államokban, ahol a férfi építőipari munkásként dolgozott. Boszkicsot új hazájában bevándorlással kapcsolatos csalásért ítélték el, mivel azt hazudta, nem vett részt a boszniai háborúban, sőt, éppen az etnikai konfliktusokkal indokolta kivándorlását. 

A boszniai horvát férfi 1995. július 16-án hét másik katonával együtt automata fegyverekkel tüzet nyitott több száz bekötött szemű muszlim fogolyra, akiket busszal szállítottak az ország keleti részén található Pilica nevű faluba. A kivégzést csak ketten élték túl. Boszkics számára enyhítő körülménynek számít, hogy információkat szolgáltatott a bíróságnak a többi elkövetőről.

Az ENSZ hágai Nemzetközi Törvényszéke (NT) eddig tizennégy boszniai szerbet ítélt el a srebrenicai népirtásért, jelenleg két ügy van folyamatban. Boszniában 2005 óta működik a háborús bűnöket kivizsgáló bíróság, azóta több tucat boszniai szerb ellen indítottak eljárást, közülük tizenhármat ítéltek börtönbüntetésre, hatot mentettek fel. Boskic a második olyan boszniai horvát, akit a srebrenicai népirtásért ítéltek el.