Blackwater-ügy: több tízmilliós bírság tiltott fegyverexport miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az amerikai külügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy a korábban Blackwater Worldwide néven ismert biztonsági magáncég 42 millió dolláros bírságot fizet az amerikai exportszabályok megsértése miatt.

A 2009 februárja óta Xe Services néven futó, észak-karolinai székhelyű társaságot azzal vádolták a hatóságok, hogy 2003 és 2009 között engedély nélkül adott el fegyvereket és nyújtott védelmi szolgáltatásokat több országnak, megsértve a fegyverexport szabályait. A New York Times értesülései szerint a Blackwater egyebek között engedély nélkül szállított fegyvereket Afganisztánba, ajánlott fel kiképzési szolgáltatást dél-szudáni csapatoknak, valamint vett részt orvlövészek kiképzésében a tajvani rendőrség megbízásából. 

Az amerikai külügyi tárca ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Blackwater nem adott át "kényes technológiát", és tevékenységével nem okozott kárt a nemzetbiztonságnak. A hibákat azonban akkor követte el a cég, amikor támogatási szolgáltatást nyújtott az amerikai kormány programjaihoz és külföldön folyó katonai műveleteihez. Tekintettel arra, hogy a társaság beleegyezett a hibák orvoslásába, továbbra is jogosult szerződéseket kötni az amerikai állammal - mutatott rá a washingtoni külügyminisztérium hétfőn kiadott közleményében.

A Blackwater akkor került a nyilvánosság érdeklődésének fókuszába, amikor az amerikai kormányzat azzal vádolta meg, hogy öt alkalmazottja fegyvertelen civilekre lőtt 2007. szeptember 16-án Bagdadban. A lövöldözésnek 17 halottja volt, ám a bíróság ejtette a vádakat 2009 végén.

Az ítélet miatt még jobban feldühödött iraki kormány idén februárban kitiltotta az országból a Xe Servicest, amelynek már így is jelentős érvágást okozott, hogy az amerikai kormány tavaly felbontotta a vele kötött legnagyobb értékű szerződést. Utóbbi alapján gondoskodott az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége személyzetének védelméről a Blackwater és jogutódja.

Ugyanakkor Afganisztánban továbbra is zavartalan az együttműködés: az Xe Services szerződések alapján biztonsági szolgáltatást nyújt az amerikai külügyminisztériumnak és a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA). Hamid Karzai afgán elnök viszont az idei év végéig adott határidőt a külföldi biztonsági cégeknek a távozásra.