Hillary Clinton nem lesz külügyminiszter még egy ciklusra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán az NBC televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy csak egy kormányzati ciklus erejéig kíván a hivatalában maradni.

A külügyminiszter elmondta, hogy Robert Gates védelmi miniszterrel ellentétben, aki tavaly kilátásba helyezte, hogy idén leköszön - ő ez előző, republikánus elnök, George W. Bush elnök idején is a Pentagon vezetője volt -, a hivatalában marad Barack Obama elnök első terminusának végéig.

Mint elmondta, nem hogy nem kötelezte el magát, még csak nem is gondol egy második ciklusra. Clinton ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Gates, akit "nagyszerű vezetőnek" nevezett, addig marad még miniszter, ameddig csak tud. Az amerikai külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a legmesszebb menőkig nem ért egyet Dicky Cheney volt republikánus alelnöknek azzal a kedden tett kijelentésével, miszerint Obama csak "egyciklusos elnök" lenne.

Hillary Clinton először 2009-ben, a The Washington Postnak nyilatkozva jelentette ki, hogy nem kívánja négy évnél tovább irányítani az amerikai diplomácia tevékenységét. Az elmúlt években többször cáfolta azt is, hogy 2012-ben ismét versenybe szállna Obamával az elnökjelöltségért. Mint az NBC-nek hangoztatta, már várja, hogy visszatérhessen a privát életbe, s hogy végre lélegzethez jusson és legyen szabadideje, ami a jelenlegi beosztásában lehetetlen.