Fehéroroszország: Befagyasztották az élelmiszerárakat a pénzügyi válság miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fehéroroszországban kedden befagyasztották számos élelmiszertermék árát, miután jelentősen drágultak az elmúlt időszakban a helyi pénzügyi válság következtében.

A kormányhatározat értelmében július 1-éig nem emelhető a hal, a tea, a kávé, a felvágottak és a sajt ára. Az intézkedés a zöldségek és a gyümölcsök széles körére is kiterjed. Május elején 36 százalékkal leértékelték a fehérorosz rubelt, hogy mérsékeljék a nagyra duzzadt folyó fizetési mérleghiányt, amit jórészt az állami kiadások jelentős növekedése okozott a decemberi elnökválasztások idején, amikor Aljakszandr Lukasenkát negyedszer választották meg.

A fehérorosz központi bank devizatartalékának közel negyedét fordította idén a nemzeti valuta támogatására, de márciusban felhagyott az intervencióval, amikor Minszk 3 milliárd dolláros hitelkérelemmel fordult Oroszországhoz. A kért összeget várhatóan összeadja Oroszország és a FÁK több más állama. Erről június 4-én döntenek.

Fehéroroszország igen sok élelmiszert és fogyasztási terméket importál, amelyeknek az ára megduplázódott a fehérorosz rubel május eleji leértékelése óta. A fehérorosz gazdasági minisztérium akár 39 százalékos idei inflációt is elképzelhetőnek tart. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy hiperinfláció alakulhat ki az országban, ha elmarad a várt 3 milliárd dolláros külső támogatás.