Chávez nem fogadja el a líbiai változásokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hugo Chávez venezuelai elnök közölte szerdán, hogy nem ismeri el Líbia új kormányát, és szerinte lesz még háború az országban.

Chávez elítélte Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető megölését. Barátjának tekintette, és a líbiai konfliktusban mindvégig védte őt, a NATO-t pedig szidta a líbiai beavatkozásáért. 

"A mi szemünkben nincs líbiai kormány, mert nem ismerünk el egy olyan kormányt, amelyet a NATO ültetett a helyére, bombákkal, népirtással és egy gyilkossággal. Függetlenül attól, hogy ki volt az elnök, hogy szerették-e vagy sem, ő volt az ország elnöke" - jelentette ki Chávez, aki szerint Líbia romokban hever, és a konfliktusnak még nincs vége. "Senki nem gyakorolja a hatalmat az országban, és háború lesz. Vagyis már tart egy háború, amelyet a NATO és az ENSZ Biztonsági Tanácsa indított el. Lerombolták azt az országot, és most káosz uralkodik és erőszak pusztít benne mindenütt" - tette hozzá.

Annak ellenére, hogy nem ismeri el az új líbiai vezetést, Chávez közölte: azt szeretné, ha a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) - amelynek Venezuela és Líbia is tagja - egyben maradna, és a szervezet elérné céljait, köztük azt, hogy stabil maradjon az olaj ára. "Az OPEC már többször tett tanúbizonyságot rugalmasságról - mint például Irak megszállásakor -, mert azon túl, hogy milyen a helyzet egy országban, létezik egy alapvető stratégiai cél, mégpedig a szervezet fenntartása. Mindazonáltal most még nem lehet megjósolni, hogy az új líbiai helyzet hogyan befolyásolja a szervezet működését" - mondta az elnök.

Néhány héttel ezelőtt Chávez javasolta, hogy kőolajexportáló országok hozzanak létre egy párhuzamos, másik szervezetet, anélkül, hogy azzal ártanának az OPEC-nek.