DK: a Fidesz miatt nem jutott be a szlovák parlamentbe az MKP

DK: a Fidesz miatt nem jutott be a szlovák parlamentbe az MKP

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Demokratikus Koalíció (DK) örömmel fogadta, hogy a Bugár Béla vezette Most-Híd a szombati választáson bejutott a szlovákiai törvényhozásba, ahogy azt is, hogy a szélsőséges, magyarellenes pártok nem kerültek be. Molnár Csaba, a Gyurcsány Ferenc vezette párt alelnöke hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: a Magyar Koalíció Pártja (MKP) újbóli kimaradása azt jelzi, hogy káros volt számára a Fidesz "gyámkodása".

A politikus, független országgyűlési képviselő kifejtette: sajnálják, hogy az MKP nem jutott be a pozsonyi parlamentbe, noha az Orbán-kormány megengedhetetlenül, "pénzt és energiát nem kímélve" igyekezett jobb eredményhez segíteni, miközben a Most-Híd pártot nem támogatta, sőt hátráltatni próbálta.

Molnár Csaba szerint mindez azt jelzi, a Fidesz csak saját preferenciáját akarta érvényre juttatni, és nem vette figyelembe, mit szeretnének a Felvidéken élő magyarok, hogy többségük "nem azt a pártot szereti, mint Orbán Viktor". A szlovákiai választási eredmény ugyanakkor azt mutatja, hogy nem a konfrontatív, sérelmi politika vezet eredményre a szomszédos országokban működő magyar pártoknál, hanem az együttműködési hajlandóság - értékelte.

A DK alelnöke úgy látja, a kormány szándéka tükröződött vissza a közrádió Határok nélkül című magazinműsorának szerkesztései elveiben is. Az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) felmérésére hivatkozva a politikus részletesen szólt arról, hogy az MR1-Kossuth Rádióban hétköznap koraesténként jelentkező műsorban az elmúlt egy hónapban az MKP 41 percet kapott, míg a Most-Híd 40 másodpercet. Kitért arra is, hogy Berényi József, az MKP elnöke - főként nyilatkozatok formájában - 14 percet szerepelt a műsorban, míg Bugár Béla egyáltalán nem kapott szót, illetve arra, hogy amíg az MKP neve 85-ször, a Hídé csak tízszer hangzott el ez idő alatt, többnyire "negatív konnotációban".

Robert Fico a választási eredmények hétvégi kihirdetése után
©

Molnár Csaba kiemelte: a választási eredmények azt mutatják, hogy az MKP-nak káros volt a Fidesz "gyámkodása". A DK alelnöke arról is beszélt, hogy a Fidesz határon túli közösségeket megosztó politikája veszélybe sodorta a szlovákiai magyarság parlamenti képviseletét, hiszen a Most-Híd bár bejutott a törvényhozásba, rontott két évvel ezelőtti eredményén, és ugyanez a veszély fenyegeti a romániai magyarságot is. Ezért - folytatta - a DK arra szólítja fel a kormányt, hogy ne próbálja befolyásolni a határon túli magyarok pártválasztását, és egyformán támogassa a különböző magyar politikai szervezeteket.

Elsöprő győzelmet aratott a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) a szombati szlovákiai előre hozott parlamenti választásokon, a pártnak 83 képviselője lesz a 150 tagú törvényhozásban. A szlovákiai magyarok voksaiért versengő két párt közül csak a Bugár Béla vezette Most-Híd tudta átlépni a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, az MKP a voksok 4,28 százalékát megszerezve kívül rekedt.