Teljesült a norvég mészáros kívánsága

Teljesült a norvég mészáros kívánsága

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A második pszichiátriai szakértői vélemény szerint a norvég mészáros, Anders Breivik beszámítható. Éppen erre a véleményre várt Breivik is, aki nem szeretné, ha őrültnek gondolnák.

A legújabb pszichiátriai szakértői vélemény beszámíthatónak tartja a 77 embert megölő norvég mészárost, Anders Breiviket - írja az Ntv.de. A férfi ügyvédje bejelentette: a bíróság elé idéznek iszlamista és szélsőjobboldali tanúkat is, akik szintén Breivik beszámíthatóságát hivatottak alátámasztani.

Az első pszichiátriai szakvélemény paranoid skizofréniát állapított meg Breiviknél, ám szakértők kétségbe vonták ennek valóságtartalmát. A vádlott kifejezett kérése volt, hogy beszámíthatónak találják, ugyanis nem szeretné, ha őrültnek tartanák, mert akkor szerinte kétségbe vonják majd az egész általa kitalált ideológiát is, aminek alapján gyilkolt.

©

A per április közepén kezdődik, Breivik ellen túlélők is fel fognak szólalni. Amennyiben Breiviket elmebetegnek nyilvánítják, nem ítélhető börtönbüntetésre, hanem pszichiátriai intézetbe utalják. Ő maga a közelmúltban egy, a norvég médiának küldött levélben azt hangoztatta, hogy ha pszichiátriai intézetbe zárnák, az "a halálnál is rosszabb lenne". A többi között azt írta, hogy "egy politikai aktivistát" pszichiátriai intézetbe küldeni "szadistább és szörnyűbb tett, mint meggyilkolni". 

A 33 éves, szélsőjobboldali merénylő az általa elkövetett gyilkosságokat politikai indítékokkal magyarázta, azt hangoztatva, hogy a norvég "multikulturális társadalom", továbbá az európai "muzulmán invázió" miatt indított keresztes hadjáratot. Korábban többször is azt állította, hogy tettét tudatának teljes birtokában követte el.

Tavaly július 22-én előbb az oslói kormánynegyedben követett el autóba rejtett pokolgéppel merényletet, amely nyolc ember halálát okozta. Ezután a hatalmon lévő Munkáspárt nyári táborában Utoya szigetén 69 személyt, főleg tizenéveseket gyilkolt meg. A vád szerint előre megfontolt szándékkal hajtotta végre a gyilkosságokat, azaz "terrorcselekményt" követett el, amiért a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetéssel, 21 év szabadságvesztéssel sújthatják.