Szlovák rendőrség: nem gyűlöletkeltőek Slotáék cigányozós plakátjai

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Megalapozatlannak ítélte és elutasította a pozsonyi 1-es számú járási rendőrkapitányság azt a beadványt, amellyel nemzetiségi és faji gyűlölet szításának a gyanújával a Magyar Koalíció Pártjának elnöke és több roma aktivista még februárban fordult a főügyészséghez a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) választási plakátjai miatt.

Ján Slota pártjának, az SNS-nek az óriásplakátjai még februárban jelentek meg Szlovákiában, nem kis felháborodást kiváltva. A plakátok között volt olyan, amely a rasszista gyűlöletkeltés jeleit mutatta "Meddig fogunk még ráfizetni a cigányokra - Megváltoztatjuk" felirattal. Akadt olyan is, amelyik a kisebbségek nyelvhasználatának a jogosultságát kétségbe vonva azt hirdette: "A Tátrától a Dunáig csak szlovákul!"

Slotáék gyűlöletszító óriásplakátjai miatt február 10-én fordult a főügyészséghez Berényi József, az MKP elnöke és 3 roma aktivista, Jozef Cervenák, Ravasz József és Rigó János. A beadvány az azóta eltelt két hónap alatt a főügyészségről a pozsonyi kerületi, majd a pozsonyi 1-es számú járási rendőrkapitányságra vándorolt, majd ez utóbbi hozta meg az elutasító határozatot.

A rendőrség azzal indokolta a beadvány elutasítását, hogy az alaptalan, mert az abban bepanaszolt óriásplakátok nem merítik ki sem a nemzet- és fajgyalázás, sem pedig a nemzetiségi és faji gyűlöletkeltés bűncselekményének a kritériumát.

"Az indoklás azt magyarázza, hogy a cigány elnevezés önmagában nem rasszista megnyilvánulás. De a beadvány nem az egyes szavakra, hanem a plakátok üzenetének a jelentésére irányult" - mondta el az MTI-nek a rendőrség válasza kapcsán Berényi József. Hozzátette: teljes mértékben elégedetlenek a szlovák rendőrség döntésével, mivel szerintük annak indoklása nem a beadvány lényegével foglalkozik, hanem csak belemagyarázásokat sorol fel.