Brigitte Bardot kikelt a spanyol király ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Brigitte Bardot "Spanyolország szégyenének" nevezte I. János Károly spanyol királyt, amiért elefántvadászaton vett részt Botswanában, a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet pedig aláírásokat gyűjt a botrány kapcsán.

A 74 éves uralkodón csípőműtétet hajtottak végre a hét végén, miután "elesett" botswanai magánlátogatása idején. A spanyol sajtó tudni véli, hogy a király elefántvadászaton vett részt a dél-afrikai országban, ahol nem tiltja törvény az ormányosok elejtését. 

Brigitte Bardot egykori francia filmcsillag, aki már hosszú évek óta az állatok elszánt védelmezője, hétfőn levélben korholta a spanyol uralkodót, amiért elefántra vadászott. "Ez illetlen, gusztustalan és az Ön rangjához méltatlan. Ön sem különb a természetet fosztogató orvvadászoknál, Ön Spanyolország szégyene!" - írta a királynak a neves állatvédő, aki reméli, hogy az uralkodó okul az esésből, és a jövőben szívén viseli az élővilág sokszínűségének védelmét. 

A spanyol királyi ház semmit sem közölt a botswanai látogatás céljáról vagy a baleset részleteiről. A botrány kapcsán azonban a spanyol sajtó vasárnap újraközölt egy 2006-os felvételt, amelyen a király puskával a kezében egy elejtett elefánt mellett pózol, ugyancsak Botswanában. A fekete-afrikai országban nem tilos az elefántvadászat, feltéve, hogy valaki elég gazdag 7-30 ezer eurót kifizetni a vadászati engedélyért. 

A WWF Spanyolország felszólította a királyt, hogy mondjon le a természetvédelmi szervezet tiszteletbeli elnökének címéről, és már több mint 40 ezer aláírást gyűjtött össze a királyi elefántvadászat ellen. A szervezet közölte, hogy eljuttatja véleményét a királyi házhoz és megerősíti az elefántok védelme melletti elkötelezettségét.

Egy másik állatvédő szervezet tüntetést tart kedden a kórház előtt, ahol a "vadászbalesetet" szenvedett királyt ápolják.