Kalózpárti képviselő is lesz ezentúl az innsbrucki városi tanácsban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Bejutott a Tiroli Kalózpárt a vasárnapi helyhatósági választásokon az innsbrucki városi tanácsba. Kalózpárt most először szerzett politikai tisztséget Ausztriában.

A Tiroli Kalózpárt a nem végleges hivatalos eredmények szerint a szavazatok 3,8 százalékát kapta, ezzel egy képviselőt küldhet a tiroli tartományi székhely 40 tagú képviselőtestületébe. Megválasztott képviselőjük, Alexander Ofen szerint az eredmény azt jelzi, hogy van igény az aktívabb állampolgári részvételre a választók részéről.

A tiroli "kalózok" a közvetlen demokrácia erősítése, a "pártrendszer eltörlése" mellett a korrupció ellen is fel akarnak lépni.

A választást a jobboldali Osztrák Néppárt nyerte a szavazatok 22 százalékával, visszahódítva korábbi első helyét. A második legtöbb szavazatot a hivatalban lévő polgármester, Christina Oppitz-Plörer által alapított "Innsbruckért" kezdeményezés kapta.

Ausztriában az elmúlt hónapokig kevesen figyeltek a magukat kalózpártként meghatározó politikai formációkra, a német testvérpárt sikere azonban némiképp őket is reflektorfénybe állította. A 2006 óta működő, nyolcszáz bejegyzett tagot számláló Osztrák Kalózpárt április elején tartotta első országos kongresszusát.