Oroszország kiszáll a Szíriáról szóló ENSZ-csúcsból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lemondta a Szíriával kapcsolatos ENSZ-nagyköveti csúcsot Oroszország.

Oroszország pénteken visszavonta a Szíriáért Akciócsoport, valamint Irán és Szaúd-Arábia ENSZ-nagyköveti szintű találkozójának összehívására vonatkozó kezdeményezését.

A találkozónak az lett volna a célja, hogy felszólítsák a közel-keleti országban szembenálló feleket az erőszak beszüntetésére. A tanácskozás összehívását Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete csütörtökön javasolta, azt követően, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) véget vetett a szíriai katonai megfigyelő missziónak.

Az orosz ENSZ-misszió közlése szerint a Szíriáért Akciócsoport egyes tagjainak kérésére mondták le a találkozót. A misszió szóvivője szerint az államok egy része az idő rövidsége miatt, mások az előzetes konzultáció szükségességére hivatkozva nem vállalták a részvételt. Új időpontot nem jelöltek ki a találkozó megtartására.

Név nélkül nyilatkozó ENSZ-diplomaták szerint a találkozó azért maradt el, mert azon csak Oroszország, Kína és a nemzetközi szervezet egy vezetője vett volna részt. Ugyanezen források furcsának nevezték az orosz javaslatot. Egyesek szerint Oroszország terve az lehetett, hogy a találkozó megszervezése által a megosztott ENSZ BT megkerülésével tudjon befolyást gyakorolni a helyzetre.

Kína és Oroszország a közelmúltban három ENSZ BT-határozatot is megvétózott, amely szankciókat helyezett kilátásba a szíriai rezsimmel szemben. A két állam arra hivatkozott, hogy a határozatok egyoldalúak voltak, s csak a szíriai kormányt ítélték el, a felkelőket nem.

A Szíriáért Akciócsoport júniusban ült össze Genfben Kína, Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Törökország, az ENSZ és az Európai Unió képviselőinek részvételével. Akkor arról állapodtak, hogy Szíriában teljes jogkörrel bíró nemzeti egységkormányt kell alakítani.