Borotvaélen táncolnak a szlovákiai magyar pártok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/bumm.sk
Tetszett a cikk?

Újra elérte a bejutási küszöböt a szlovák parlamentből kiesett MKP, miközben a Híd is a küszöbön áll.

Pontosan a parlamenti küszöbre mérte a Magyar Közösség Pártját a Focus ügynökség. Fő konkurense, a Híd viszont felülről közelít a választóvonalhoz.Az MKP-ra népszerűsége tehát kereken 5%, a Hídra pedig 5,4 százaléknyian szavaztak volna, ha november közepén tartják a választásokat - írja a Bumm.sk.

Daniel Lipšic volt belügyminiszter, jelenleg független ellenzéki képviselő új pártját, az Új többséget csupán 2,7 százaléknyian választanák, bár az ügynökség nem tüntette fel a kérdőíven, hogy Lipšic pártjáról van szó. Ezt a problémát kiküszöbölendő egyébként azóta gyakorlatilag nevet változtatott, hivatalosan Nova (Daniel Lipšic) a párt neve. Az MVK ügynökség 5,8 százalékot mért októberben Lipšicéknek.

A kormányzó Smer is veszített valamelyest, a szeptemberi 42 százalékról 37,8-ra csökkent Robert Fico pártjának népszerűsége.

A szlovák ellenzéki pártok közül a KDH a legnépszerűbb 10,9 százalékkal (szeptemberben 11,7), az Egyszerű Emberek 9% (6%), az SDKÚ és az SaS viszont 8 százalék alá esett, 7,6 illetve 7,2 százalékkal (szeptemberben 8,3, ill. 8,9%).