Videó: így kapott két új kart egy fiatal amerikai veterán

Videó: így kapott két új kart egy fiatal amerikai veterán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Megjelent a nyilvánosság előtt az a fiatal katona, akin dupla karátültetést hajtottak végre az Egyesült Államokban tavaly év végén. A 26 éves Brendan Marrocco az összes végtagját elveszítette egy pokolgépes merényletben Irakban. Egy keddi sajtótájékoztatón nemcsak megmutatta új karjait az újságíróknak, hanem az egyiket meg is mozgatta.

Brendan Marrocco 2009-ben a karjait és a lábait is elveszítette, amikor felrobbant mellett egy út menti pokolgép Irakban. Történetét többször is bemutatták már.

A kettős karátültetést a Maryland állambeli Baltimore-ban végezték el tavaly december 18-án. Rendkívül hosszú, tizenhárom órás volt az operáció. A fiatal amerikai katona nemcsak karokat, hanem csontvelőt is kapott donorjától.

Brendan Marrocco és orvosai egy keddi sajtótájékoztatón számoltak be a különleges műtétről Baltimore-ban. Amerikában ezt volt a hetedik ilyen típusú transzplantáció.

©

A katona azt mondta, hogy izgatottan néz a jövőbe, és úgy érzi: kapott egy második lehetőséget az élettől. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a műtét előtt is boldog életét élt családja támogatásának köszönhetően.

Brendan az operáció után egy hónappal már örömmel újságolta, hogy egy kicsit mozog a karja. A sajtótájékoztatón pedig minden gond nélkül behajlította az egyik új végtagját. Orvosai szerint azonban legalább egy év kell ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan milyen mértékben tudja majd használni a karjait.

A sajtótájékoztatón Brendan és a szülei köszönetet mondtak a donor családjának. A műtét költségeit az amerikai hadsereg fizette. Az afganisztáni és az iraki háborúban legalább 300 amerikai katona vesztette el valamelyik végtagját – emlékeztetnek a The Sun cikkében.