Afganisztán: Karzai elítélte a NATO-t két gyerek lelövéséért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hamid Karzai afgán elnök elítélte vasárnap, hogy a NATO-erők lelőttek két kisfiút az ország déli részén, mert tévedésből táliboknak nézték őket.

"A terrorizmus elleni háború nem az afgán házakban és falvakban járhat sikerrel, hanem a határainkon túli bázisokon, rejtekhelyeken" - hangoztatta közleményében az államfő, őszinte részvétét tolmácsolva az áldozatok hozzátartozóinak. Az incidens csütörtökön történt Uruzgán tartományban: a két kisfiú - Karzai szerint hét év alattiak, Amir Mohammad Ahundzada tartományi kormányzó szerint hét és nyolc évesek - fát gyűjtött és állatokat legeltetett, amikor a NATO-vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) ausztrál katonái lelőtték őket.

David Hurley tábornok, az ausztrál hadsereg parancsnoka vasárnap kijelentette, mélységesen sajnálja, hogy a nemzetközi erő felelős a két fiú haláláért, de hozzátette, hogy még "túl korai" megmondani, "kié a felelősség". Joseph Dunford amerikai tábornok, az ISAF parancsnoka viszont azt mondta, "vállaljuk a teljes felelősséget e tragédiáért". Afgán és ISAF-szakértők látogattak el szombaton a faluba, ahol az incidens történt, és találkoztak a helyi vezetőkkel - tette hozzá.