Meghalt Giulio Andreotti, többszörös olasz kormányfő

Meghalt Giulio Andreotti, többszörös olasz kormányfő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kilencvennégy éves korában, római otthonában elhunyt Giulio Andreotti, az olasz Kereszténydemokrata Párt (DC) egykori politikusa, többszörös olasz kormányfő - jelentették hétfőn a hírügynökségek.

Az 1919-ben született örökös szenátor Andreotti élete és politikai pályafutása egybeforrt a második világháború utáni Itália történetével és az ezt közel hatvan éven át irányító DC sorsával. 1946-ban huszonnyolc évesen már a római miniszterelnöki hivatal államtitkáraként dolgozott. Hétszer volt miniszterelnök, először 1972-ben, utoljára 1992-ben lett kormányfő, tizenkilencszer töltött be miniszteri tisztséget, egyebek között nyolcszor volt védelmi miniszter, ötször külügyminiszter, kétszer pénzügyminiszter. 1994-ig vezette az akkor megszűnt DC-t. 

"Andreotti volt a DC!" - hangoztatta Pierferdinando Casini, a DC-utódpárt, a  Kereszténydemokrata Unió (UDC) elnöke. "Andreottival az egykori nagy olasz politika egyik utolsó képviselője távozott, akinek nevét külföldön is tekintély övezte" - fogalmazott Paolo Cirino Pomicino egykori DC-politikus. Hozzátette, Andreotti halála családja és barátai számára nem volt meglepetés, régóta rossz volt az egészségi állapota. Utoljára tavaly májusban vitték kórházba szívpanasszal. 

©

Az első kommentárok szerint Andreotti, akit hazájában neveztek Divusnak (Isten) és Belzebubnak (ördög) is, "magával vitte a sírba Olaszország titkait", közöttük Aldo Moro DC-politikus 1978-as elrablásának és meggyilkolásának részleteit. "Az igazi ember magával viszi a titkokat" - mondta Licio Gelli, a P2 szabadkőműves páholy egykori nagymestere. 

"Andreotti kereszténydemokratának született és kereszténydemokrataként halt meg" - hangoztatta Clemente Mastella volt DC-politikus. Más vélemények szerint Andreottival az olasz történelem egy része távozott, az olasz kereszténydemokrácia legkatolikusabb képviselője hunyt el, akinek számos jó tulajdonsága és még több rossz tulajdonsága volt, s vele biológiailag is lezárult az első olasz köztársaság. 

"Vitatott alakja volt Itáliának, de hozzájárult az ország történetének alakulásához" - mondta Massimo D'Alema, a Demokrata Párt (PD) volt elnöke. 

©

Többen kiemelték az Andreottit mindig is övező maffiagyanút, a Toto Riina szicíliai keresztapával váltott hűségcsókot és azt, hogy Andreotti a szicíliai maffia által elkövetett 1992-es ügyészgyilkosságok miatt esett el az államfői széktől. Az ellene indított maffia-perben a palermói bíróság másodfokon, 2003-ban felmentette, de csak az 1980 utáni időszakra vonatkozó gyanúk alól. Meg nem erősített hírek szerint temetése kedden lesz, családi körben abban a plébániatemplomban, ahova Andreotti, amíg tehette, mindennap járt. 

Az Olasz Olimpiai Bizottság (Coni) bejelentette, hogy a sporteseményeken egész héten félárbocra eresztett zászlókkal emlékeznek meg Andreottiról, aki az 1960-as római olimpia rendezőbizottságának elnöke volt.