Pert nyert az informátorát védő újságíró Litvániában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egy vilniusi bíróság keddi ítéletében igazat adott egy hírügynökségi újságírónőnek, aki ellen azért indult eljárás, mert közzétett egy titkosnak minősített anyagot, és nem volt hajlandó felfedni informátorát.

Az újságírónő a Baltic News Service hírügynökség litvániai alkalmazottja. A hatóságok azért indítottak vizsgálatot ellene és a hírt közlő ügynökség ellen, mert október 31-én állambiztonsági szervekre hivatkozó, titkos anyagot hoztak nyilvánosságra. Abból az derült ki, hogy Oroszország olyan kampány szervezésére készült, amely le akarta járatni Dalia Grybauskaite litván köztársasági elnököt.

Az ügyészség házkutatást tartott az anyagot feldolgozó újságírónő lakásán, ahol dokumentumokat talált és kobzott el. Kihallgatta a hírügynökség további hat alkalmazottját is, ezenkívül lefoglalt több számítógépet. A BNS ezeket az intézkedéseket indokolatlannak és eltúlzottnak nevezte.

Az újságírónő ellen azért is vádat emeltek, mert nem volt hajlandó elárulni, hogy az anyagot milyen forrásból szerezte, ki adta neki a titkos információkat. A litván törvényekre és a nemzetközi normákra hivatkozott, amelyek - mint hangsúlyozta - szavatolják az újságíró jogát ahhoz, hogy védje információs forrásait.

Az illetékes vilniusi bíróság kedden hozta meg ítéletét az ügyben, és igazat adott az újságírónőnek.

"Örömmel fogadtuk, hogy a bíróság igazságot szolgáltatott, így az újságírói munka a jövőben könnyebb lesz, több garanciára támaszkodhat majd" – mondta Jurga Eivaite, a BNS litvániai részlegének igazgatója.