Deutschlandfunk: Orbán veszélyezteti Európa és Magyarország jövőjét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Keményen kiosztotta Orbán Viktort a német közszolgálati rádióban Paul Lendvai osztrák publicista. Úgy látja, a miniszterelnöknek sikerült létrehoznia a hatalommal legálisan visszaélő, illiberális rezsimet.

A Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió kommentárt közölt a magyarországi választásokról Paul Lendvai ausztriai publicistától. A Magyarország - Megérdemelt kudarc című írásában a szerző kiemelte, hogy Orbán Viktor tevékenysége a bukás lehetőségének kiküszöbölésére irányul, és Magyarország, valamint Európa jövőjét is veszélyezteti, hogy harmadszor is miniszterelnök lesz.

Jan-Werner Müller eszmetörténésznek, az amerikai Princeton egyetem kutatójának jellemzését idézve hozzátette, hogy Orbánnak "sikerült létrehoznia a ’hatalommal való legalizált visszaélés modelljét’ (...), és ebben az ’illiberális rezsimben’ a hatalom birtokosai megerősítést nyernek a néptől, amivel látszólagos legitimációra tesznek szert".

Megjegyezte, "lehet csodálkozni, hogy az európai kereszténydemokraták miért veszik félvállról egy nacionalista, populista, lényegében Európa-ellenes kurzus diadalmas győzelmét Magyarországon".