Az elnök nyerte az első fordulót Macedóniában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hivatalban lévő elnök, Gjorge Ivanov nyerte Macedóniában a választás első fordulóját.

Bár a hivatalban lévő államfő, Gjorge Ivanov egyértelmű előnyre tett szert vasárnap a macedón elnökválasztás első fordulójában, egy második fordulóban újra meg kell mérkőznie szociáldemokrata vetélytársával - derült ki az éjfél előtt közzétett eredményekből. 

A központi választási bizottság honlapjára feltett eredmények szerint kormánykoalíció fő ereje - a Belső Macedón Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) - által indított Ivanov 360 546 szavazattal a voksok közel 52 százalékát (51,99) szerezte meg a még nem végleges, mintegy kilencven százalékos összesítés alapján.

A jelenlegi elnök legfőbb ellenfele, Sztevo Pendarovszkij, aki az ellenzéket vezető Szociáldemokrata Unió (SDSM) jelöltje volt, 36,82 százalékos eredményt ért el. Iljaz Halimire, az Albánok Demokrata Pártjának (DPA) jelöltjére 5 százaléknyian, míg Zoran Popovszkira, a Polgári Kezdeményezés Macedóniáért (GROM) párt jelöltjére csupán 3,5 százaléknyian voksoltak.

A második fordulóra két hét múlva, az előre hozott parlamenti választásokkal egy időben kerül majd sor a nyugat-balkáni országban. A győzelemre a szakértők szerint Gjorge Ivanov jelenlegi államfőnek van a legnagyobb esélye.