Meghamisították a krími népszavazás adatait?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz köthető szervezet olyan adatsort tett közzé véletlenül a neten, amely szerint a krími népszavazáson a hivatalosan közöltnél sokkal alacsonyabb részvételi arány volt, és sokkal kevesebben szavaztak az orosz csatlakozásra - írja a Forbes, amely szerint ezek a valós eredmények.

Az orosz elnök civil társadalmi és emberjogi tanácsa olyan blogbejegyzést tett közzé rövid időre, amely a krími népszavazás adatait tartalmazta, viszont merőben más adatokkal, mint a népszavazás hivatalos végeredménye - írja a Forbes.

A népszavazást március 16-án tartották az Ukrajnához tartozó, de orosz fegyveresek által elfoglalt, és orosz többségű Krím-félszigeten, és a hivatalos adatok szerint a szavazópolgárok 82 százaléka voksolt, és 95,7 százalékuk az orosz csatlakozásra szavazott.

Putyin elnök szervezete azonban olyan adatsort közölt, amely szerint a részvételi arány csak 30 százalék volt, és nekik is csak az 50 százalékuk (vagyis az összes szavazópolgár 15 százaléka) szavazott a Krím-félsziget orosz csatlakozására.

A blogbejegyzést nagyon gyorsan eltávolították az oldalról. A Forbes azt írja, hogy Putyin most a krími komédiát akarja eljátszani a donyecki népköztársaságban is.