Orbán: Magyarországon nem a jobb és nem a bal kapott felhatalmazást

Orbán: Magyarországon nem a jobb és nem a bal kapott felhatalmazást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Magyarországon a közép kapott felhatalmazást a folytatásra – mondta Orbán Viktor Berlinben, az Európa válaszút előtt című előadásában, melyben arra is kitért: az energia ára az európai versenyképesség jövője szempontjából a legfontosabb kérdés.

Elsöprő fölénnyel győzött az európai közép Magyarországon az egy hónappal ezelőtti parlamenti választáson – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Berlinben, a WDR német regionális közszolgálati műsorszóró társaság Europa Forum elnevezésű konferenciáján, Európa válaszút előtt című előadásában.

Magyarországon nem a szélsőségek – sem a bal, sem a jobb –, hanem a közép kapott felhatalmazást a folytatásra, "a középnek van parlamenti kétharmada" – mondta a kormányfő.

Mivel "a vízállás változó, ezért a politikában sohasem az a kérdés, milyen magas (...) a szélsőségek vízállása, hanem az a kérdés, milyen magasak a gátak. Magyarországon az európai együttműködésre, az emberi méltóságra, a gazdasági ésszerűségre épülő politika magas gátakat húzott, ezért stabil Magyarország" – fejtette ki beszédében Orbán Viktor.

"Nem azt mondom, hogy amit Közép-Európa és azon belül Magyarország csinál, azt érdemes követni másoknak. (...) De azt azért állítom, hogy az, ami Közép-Európában és azon belül Magyarországon történik, érdemes a tanulmányozásra" – tette hozzá.

©

A magyar kormányfő az energia árát nevezte az európai versenyképesség jövője szempontjából a legfontosabb kérdésnek. "A mai rendszer vereségre ítél bennünket (...). A jövő Európájában az energiaárakat radikálisan le kell szorítani" – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint az energiaárak leszorításához képest minden más, egyébként fontos szabályozási kérdés csak másodlagos.

Kiemelte azt is, hogy Európa csak a munka révén boldogulhat, ezért támogatni kell azt, és ha a vállalkozói világ nem tud munkát adni mindenkinek, az államnak kell szerepet vállalnia, s törekednie a teljes foglalkoztatottságra. Magyarországon "segély helyett igyekszünk mindenkinek – talán jövőre már valóban mindenkinek képesek is leszünk – állam által felkínált munkalehetőséget ajánlani" – tette hozzá.

A kontinens előtt álló kérdések között beszélt a demográfiai helyzetről is, kijelentve: a konfliktusokkal fenyegető tömeges bevándorlással nem lehet megoldani a problémát. "A történelem megmutatta, hogy az olyan civilizációk, amelyek nem képesek biológiailag fenntartani magukat, el fognak tűnni" – figyelmeztetett, jelezve ezért: Európának a demográfiai problémák természetes kezelését kell előnyben részesítenie.

Nem ostobaság, nem unortodoxia

A kormányfő arról is beszélt, hogy az európai politikának jobban kellene tisztelnie a nemzeteket, csakúgy, mint a keresztény kultúrát. Orbán Viktor megerősítette azt az álláspontját, hogy a keresztény Európában a család egy férfi és egy nő kapcsolatán alapuló együttélési forma. Értékelése szerint Magyarország az elmúlt négy év mély átalakításainak és erőfeszítéseinek köszönhetően új korszakba lépett.

Tíz éve "azt kértük a Nyugattól, segítse Közép-Európának a Nyugathoz való visszacsatlakozását. (...) Ma azt várjuk, a Nyugat fogadja el (...), hogy Közép-Európának és benne Magyarországnak is van saját javaslata, ajánlata egész Európának" – magyarázta a miniszterelnök. Azt várjuk – folytatta –, hogy a Nyugat fogadja el: "amit mi képviselünk, az nem ostobaság, nem unortodoxia, hanem Közép-Európa gondolata".

Az idő bebizonyította: a közép-európai államok Európához csatlakozása közös sikertörténet – mondta, úgy fogalmazva: Közép-Európa nem köztes Európa többé, hanem a kontinens okkal megbecsült régiója, amely az európai gazdasági növekedési motorja lesz.

©

Kérdészápor

Arra a kérdésre, hogy demokratikus-e az a rendszer, amelyben a szavazatok 44 százalékával kétharmados parlamenti többséget lehet szerezni, a kormányfő felidézte, hogy pártja 2010-ben a jelenlegitől eltérő választási rendszerben is kétharmadot szerzett, "az eredménynek ez a fajta módosulása pedig nem új", hiszen 1994-ben, amikor a szocialisták győztek, a számokat tekintve "pontosan ugyanaz történt", mint az idei választáson. Hozzátette: amennyiben Magyarországon az angol típusú demokratikus választási rendszer érvényesülne, a kormányoldal 92 százalékos többségre tett volna szert.

Arra a kérdésre, hogy a nyugati minták követésének elutasítása vajon jelenti-e azoknak a nyugati értékeknek a relativizálását és megkérdőjelezését, amelyek közé tartozik a hatalmi ágak szétválasztása, az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtó szabadsága és a kisebbségek, köztük a szexuális kisebbségek tisztelete, Orbán Viktor angolul elmondott válaszában rámutatott a politika és a szakpolitika fogalmának különbségeire. Kifejtette: a nyugat-európai szakpolitikák másolása kedvezőtlen eredményekre is vezethet Közép-Európában, ezért a politikai modellnek a nemzetközi egyezmények keretei között kell maradnia, de a szakpolitikák eltérhetnek a nyugatiaktól. Úgy vélte, nem különböző politikai modellekről van szó, hanem arról, hogy lehet-e ugyanazon modellen belül több megközelítést, egymástól eltérő szakpolitikákat választani.

Hangsúlyozta: nagyobb mozgásteret kell biztosítani a közép-európai államoknak, hogy a Nyugatról származó politikai modellen belül alkalmazhassák a régiónak és az egyes országoknak leginkább megfelelő szakpolitikai megoldásokat.