Fontos települést veszíthettek el az ukrán lázadók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felszabadítottak egy Luhanszk melletti települést az ukrán katonák – jelentette hétfőre virradóra az ukrán média. Az ukrán elnök egyik tanácsadója áttörésről számolt be a szakadárok elleni hadműveletben.

Az UNIAN hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva közölte, hogy a fegyveres erők ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében található Juvilejne települést, és kitűzték ott az ukrán zászló. Felhívták a figyelmet arra, hogy Juvilejne elvesztésével a luhanszki "terroristáknak" nem lesz közvetlen közúti összeköttetésük Donyeckkel és Perevalszkkal, a település a közöttük vezető főúton, Luhanszk szomszédságában van ugyanis.

Az ukrán média arról is hírt adott hétfőre virradóra, hogy Jurij Lucenko ukrán elnöki tanácsadó jelentős harci sikerekről számolt be, szerinte áttörést történt, és mindenhol támadásba lendültek a katonák.

"A terrorellenes művelet minden szakaszán a deszantosok, az elitalakulatok, az önkéntesek és a Nemzeti Gárda fegyveresei elszánt támadásba lendültek. Az elmúlt napokban három részre szakítottuk az ellenséges terrorista csoportosulásokat. Elvágtuk Liszicsanykszkot Szeverodonyecktől, Luhanszk megyét Donyecktől" – mondta Lucenko a TSZN televízió vasárnap esti műsorában.

A tanácsadó szerint a katonák körbevették a szakadárokat, és készek arra, hogy befejezzék hadműveletet. Lucenko arról is beszélt, hogy a katonákhoz múlt héten utánpótlás érkezett, és megtörtént a katonai egységek átcsoportosítása.

A tanácsadó arról is beszámolt, hogy vasárnap este a fegyveres szakadárok megpróbáltak kitörni a Luhanszk megyei Liszicsanyszk településről, de a katonák szétverték a "bűnbandát", megsemmisítették három páncélozott járművüket, és 23 fegyverest elfogtak, köztük a csoport vezetőjét is. A foglyok közül mindenki orosz állampolgár, és van köztük egy csecsen is – mondta Lucenko.