Lemondott a donyecki lázadók újabb vezetője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lemondott posztjáról csütörtökön Igor Sztrelkov, a "donyecki népköztársaság védelmi minisztere" - olvasható a "népköztársaság" honlapján.

Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki szakadárok önhatalmúlag kikiáltott "népköztársaságának miniszterelnöke" bejelentette, hogy Sztrelkov "más fontos tisztséget" lát majd el, de konkrétumot nem közölt.

Egy hete az orosz állampolgárságú Alekszandr Borodaj, a "donyecki népköztársaság miniszterelnöke" mondott le, csütörtökön pedig Valerij Bolotov, a szakadár "luhanszki népköztársaság" vezetője, azaz "népi kormányzója" jelentette be, hogy lemond tisztségéről.

Közben a Donbassz ukrán zászlóaljtól csütörtökön közölték, hogy 46 kaukázusi származású zsoldos adta meg magát a csapatnak a Donyeck megyei Horlivkában. Az önkéntesekből álló alakulat ezt Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra, hozzátéve, hogy az előzetes információik szerint valamennyien csecsenek.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője Kijevben azt mondta, hogy Luhanszk megyében Krasznodonnál a hadsereg "felszabadította" a szakadárok ellenőrzése alól Novoszvitlivka települést. Ezzel az utolsó közúti összeköttetést is elvágták a Luhanszk városában lévő szeparatisták és a többi megszállt terület között.

A szóvivő szavai szerint heves harcok vannak most Luhanszk peremén, Hrjascsuvate falunál, valamint Horlivka, Krasznij Lucs, Ilovajszk és Donyeck környékén. A szeparatisták jelentős erőket vonnak össze a Donyeck megyei Sznyizsne településnél.

Liszenko újságírói kérdésre azt válaszolta: az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanácsnak nincsenek információi arról, hol lehet most a 260-280 fehér kamionból álló orosz segélykonvoj. Nem megerősített sajtóinformációk szerint a konvoj már az ukrán határ térségébe ért, és állítólag a Luhanszk megyei Krasznodontól nem messze lévő izvarinei határátkelőnél készül átlépni a határt, amelyet szeparatisták ellenőriznek.

A Donyeck megyei hivatal egészségügyi részlege csütörtökön közölte, hogy előző nap Zuhrjesz településen felrobbant egy korábban becsapódott tüzérségi lövedék, és 15-en meghaltak, 19-en pedig megsebesültek.