Elengedtek négy geológust a kolumbiai gerillák

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szabadon engedett kedden négy, február óta fogva tartott geológust a kormány ellen harcoló egyik kolumbiai gerillaszervezet, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg, és átadta őket a Vöröskereszt egyik humanitárius missziójának – közölték a segélyszervezettől.

A három kolumbiai férfit és egy nőt, a kolumbiai geológiai szolgálat munkatársait a dél-amerikai ország északkeleti részén fekvő Norte de Santander tartomány egyik gyéren lakott vidékén ejtették foglyul a gerillák. Azt, hogy miért tartották fogva őket, nem tudni.

A Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) jóval kisebb szervezet, mint a fő gerillacsoport, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC). Becslések szerint 2-3 ezer fegyveressel rendelkezik. A kormány a FARC szervezettel béketárgyalásokat folytat az ötven éve dúló belháború lezárásáról, és előkészítő tárgyalásokat kezdett ugyanezzel a céllal az ELN-nel is.

A hivatalos adatok szerint a Kolumbiában dúló belső konfliktus már majdnem 220 ezer ember halálát okozta, és 5,3 millióan kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonaikat.