Csak a menekült szemébe kell nézni a segély kifizetéséhez

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mostantól folyószámla és bankkártya nélkül juthatnak készpénzhez a Jordániában élő, segélyre jogosult menekültek. Az arab ország számos pontján felállított, biometrikus készülékkel felszerelt bankautomaták ugyanis íriszvizsgálattal azonosítják a kérelmezőt, aki így pillanatok alatt megkapja a neki járó összeget.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a héten mutatta be a jordániai fővárosban, Ammánban azt a rendszert, amely 43 ezer családnak, mindenekelőtt a jordániai menekültek 80 százalékát kitevő szíriaiaknak lesz a segítségére. Az arab királyság 1,4 millió szíriainak nyújt menedéket, közülük azonban csak 630 ezren vetették magukat nyilvántartásba az UNHCR-nél.

Az angolul EyeCloud, arabul Segítség egy szempillantás alatt néven futó projektnek köszönhetően a menekültek kevesebb mint 30 másodperc alatt készpénzhez juthatnak. Egy helyi bankkal együttműködve Jordánia-szerte nagyjából ötven ilyen technológiával működő automatát helyeztek el.

Andrew Harper, az UNHCR jordániai illetékese az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy ezzel a "legsebezhetőbbeknek, a menekülttáborokon kívül élőknek segítenek: gyerekes özvegyeknek, időseknek és azoknak, akik nem dolgoznak". Mint megjegyezte, a világszervezet menekültügyi hivatala 2012 óta már több mint 150 millió dollár, azaz 43,5 milliárd forint segélyt fizetett ki ezeknek az embereknek.

Az UNHCR szerint az arab királyságban tíz menekültből kilenc a táborokon kívül él, és havonta átlagosan mindössze 68 jordániai dinárból, azaz nagyjából 27 ezer forintból tengődik.

Az új rendszer előnye, hogy megkíméli a menekülteket a többórás sorban állástól, amely eddig a segélyek felvételét jellemezte. A fő cél pedig az, hogy megőrizzük a menekültek méltóságát – hangsúlyozta Harper. Mint mondta, "ez a menekültek készpénzzel való támogatásának a leghatékonyabb módja a világon".