Ellenőrzik a bécsi iszlám iskolákat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az oktatás színvonalát és a törvényi előírások betartását vizsgálják hamarosan a bécsi iszlám iskolák ellenőrzése során – írta az osztrák Die Presse szerdán.

A bécsi városi tanácsosokból, az oktatásügyi minisztérium szakértőiből és az iszlám közösség illetékeseiből álló bizottság április közepétől kezdi kidolgozni a vizsgálódás kritériumait. A tervek szerint a bizottság azt elemzi, hogy az intézmények megfelelnek-e az Ausztriában érvényes tanrendnek és az iskolák működését szabályozó törvénynek.

Az előírások szerint minden iskolában, függetlenül a világnézeti beállítottságától, a diákoknak felelősséget kell vállalniuk a társaikért, a környezetért és a következő generációkért. Az oktatási miniszter, Gabriele Heinisch-Hosek szerint fontos, hogy az oktatás megfeleljen a törvényes előírásoknak.

Pár évvel ezelőtt egy, a szaúdi állam által fenntartott bécsi magániskolában indítottak vizsgálatot, mert a vád szerint olyan történelemkönyvből tanítottak, amelyben összeesküvés-elméletek és zsidóellenes kitételek szerepeltek. Korábban a Bécs Floridsdorf kerületében működő iszlám magániskolában is vizsgálódtak, mivel a szülők és esetenként a gyermekek a vallásra hivatkozva bojkottálták a zenei oktatást.

A bécsi iszlám óvodák működésének ellenőrzését már hónapokkal ezelőtt elkezdték. A vizsgálat, amely az osztrák alkotmánynak, az emberjogi és a bécsi nevelési előírásoknak való megfelelést elemzi, 2017 májusáig tart.

Az újság az oktatási reform néhány részletét is ismerteti. A tervezetről nyáron dönthet az osztrák parlament. Az új törvény idevonatkozó része szerint a menekültgyerekeknek német nyelvi vizsgát kell tenniük, mielőtt az osztrák iskolarendszerbe kerülnek, vagy iskolát váltanak. Továbbá intenzív német nyelvtanfolyamot kell biztosítani azoknak, akik Ausztriában kezdenek el iskolába járni.

A Die Presse beszámolt arról is, hogy Bécs vezetése a menekültek integrációját új intézkedéscsomaggal gyorsítaná. Eszerint a német nyelvi és integrációs tanfolyamok látogatása feltétele lenne annak, hogy a menekültek kedvezményes havi tömegközlekedési bérlethez jussanak. Így mindössze négy euróért kaphatnák meg a bécsi havibérletet, amelynek eredeti ára 48,2 euró.

Michael Häupl bécsi polgármester tervei szerint a menekültek már az első napokban anyanyelvükön kapnának felvilágosítást a szociális beilleszkedés szabályairól, az egészségügyi és a lakhatási kérdésekről. Az általuk látogatott tanfolyamok listáját a menekültek kiskönyvében vezetnék, ez később az osztrák munkaügyi központ munkáját könnyítené meg.

A városvezetés közlése szerint 2015 eleje óta 300 ezer menekült utazott át Bécsen, és több mint egymillió vendégéjszakát töltöttek el az osztrák fővárosban. Jelenleg több mint 21 ezer menekült kap alapellátást a városban.