Elbukott a katonai puccskísérlet Törökországban, Erdoganék rettenetes megtorlásra készülnek - ÉLŐ
percről percre

Elbukott a katonai puccskísérlet Törökországban, Erdoganék rettenetes megtorlásra készülnek - ÉLŐ

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szombat hajnalra leverték Törökországban a hadsereg péntek este indított puccskísérletét. A kezdetben még ismeretlen helyen lévő Recep Tayyip Erdogan elnök hajnalban visszatért hivatalába. Szombat délig már csaknem háromezer puccsistát vettek őrizetbe. A kormányfő a halálbüntetés visszaállításáról beszélt. Az USA és az EU is kiállt a kormány mellett, amelyet a lakosság és a katonaság, illetve a rendőrség hozzájuk hű erői mentettek meg.

Most érkezett

Élő közvetítésünket most lezárjuk

Köszönjük a figyelmet! A további fejleményeket külön hírekben fogjuk követni.

Percről percre
Sorrend megfordítása

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Megnyitották a Boszporuszt a tartályhajók előtt

A török hatóságok megnyitották az áthaladó tartályhajók előtt a Boszporusz tengerszorost, amelyet korábban az államcsínykísérlet miatt biztonsági megfontolásokból lezártak - közölte szombaton a Gulf Agency Company (GAC) hajózási ügynökség.

A tranzitforgalom visszaállt a korábbi normális kerékvágásba - üzente egy elektronikus levélben a GAC.

A török állami légitársaság, a Turkish Airlines ismét a normális üzemben működik - számolt be a vállalat elnöke, Ilker Ayci a CNN Turk hírtévének. A török légitársaság újraindította járatait az isztambuli nemzetközi repülőtérről, míg néhány külföldi vállalat törölte hétvégi saját járatait.

Korábban a társaság 35 járatot máshova irányított, míg 32 járatot törölt Isztambul legjelentősebb repülőterén.

A British Airways brit légitársaság minden Törökországba induló szombati járatot törölt, illetve elővigyázatosságból egy vasárnapit is. "Utasaink és személyzeteink biztonsága és védelme elsődleges fontossággal bír számunkra, és csak akkor indítunk járatot, ha az biztonságos" - derül ki a brit vállalat közleményéből. (MTI)

Csaknem 3000 bírót távolítottak el a puccskísérlet után

A meghiúsított törökországi puccskísérletet követően 2745 bírót eltávolítottak tisztségéből - jelentette szombaton az Anadolu török állami hírügynökség.

Az NTV hírtelevízió szerint a bírákat Törökország egyik legmagasabb szintű igazságügyi hatósága, a bírák és ügyészek legfőbb tanácsa (HSYK) menesztette. Az Anadolu szerint egyidejűleg a HSYK öt tagjának is távoznia kellett. Az indoklás szerint a felmentett bírák ellen vizsgálat indult.

Ugyanakkor a török rendőrség mintegy 100 katonát vett őrizetbe az ország délkeleti részében lévő Diyarbakir légi támaszponton a nap folyamán. A bázis tavaly óta az egyik fő központja a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezet ellen folytatott légi hadműveleteknek. Egy szemtanú arról számolt be, hogy szombaton egyetlen repülőgép sem szállt fel vagy le a támaszponton. (MTI)

Kezd helyreállni a forgalom Törökországban

A török hatóságok megnyitották az áthaladó tartályhajók előtt a Boszporusz tengerszorost, amelyet korábban az államcsínykísérlet miatt biztonsági megfontolásokból lezártak - közölte szombaton a Gulf Agency Company (GAC) hajózási ügynökség. A török állami légitársaság, a Turkish Airlines ismét a normális üzemben működik - számolt be a vállalat elnöke, Ilker Ayci a CNN Turk hírtévének. Korábban a társaság 35 járatot máshova irányított, míg 32 járatot törölt Isztambul legjelentősebb repülőterén.

Fregattot szereztek meg a puccsisták

Egy fregattot kerített hatalmába az ankarai kormánnyal szembenálló csoport a törökországi Gölcük haditengerészeti támaszponton - közölte szombaton egy magas rangú görög katonai forrás. Állítása szerint túszként tartják fogva a török flotta parancsnokát.

Ankara máris kérte a görögöktől a katonákat

Amint elterjedt a hír, hogy török katonák kértek menedéket Görögországban, Ankara máris kérte a kiadatásukat.

Görögországban kérnek menedéket török katonai vezetők

Az AFP beszámolója szerint török katonai helikopter kért leszállási engedélyt Görögországban. A Black Hawkon nyolc magasrangú katona volt, akikről a helyi rendőrség feltételezi, hogy a puccsisták közé tartoztak.

A puccs miatt ismét lesz halálbüntetés?

A török kormányfő bejelentette: az alkotmánybíróság megfontolja, hogy a puccs miatt visszállítják a halálbüntetést.

A lakosság nem kegyelmezett

©
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Hozzászólások