Több ezren mentek el Karimov üzbég diktátor temetésére

Több ezren mentek el Karimov üzbég diktátor temetésére

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Végső nyugalomra helyezték szombaton az előző nap elhunyt Iszlam Karimov üzbég államfőt a szülővárosában, Szamarkandban lévő Sah-i-Zinda nagymecsetben. Karimov 79. életévében hunyt el szeptember 2-án, miután a múlt hét végén agyvérzést kapott.

Több ezren érkeztek a Sah-i-Zinda (Élő Király) nagymecsethez, hogy búcsút vegyenek az országát több mint negyedszázada vaskézzel irányító államfőtől, aki elnöksége alatt felszámolta az ellenzéket, betiltotta a politikai pártokat és a független tömegtájékoztatási eszközöket.

Az emlékhelyként is szolgáló nagymecsetben temették el Karimov szüleit is. A több száz éves múltra visszatekintő muzulmán imahelyen 1977 óta nem temettek el senkit, de Karimovval kivételt tettek.

A nekropolisz területén muzulmán gyászszertartást tartottak, Karimov nyughelyét fehér rózsákból kirakott szőnyeggel fedték. Az embereket csak kis csoportokban engedték a sírhelyre, fényképek és videofelvételek készítését a hatóságok megtiltották. A nagymecsetet környező utcákat rózsaszín rózsák borítják.

Üzbegisztán drámája: egy Karimov meghalt, de jöhet a következő

Kevés honfitársának fog igazán hiányozni a 78 éves korában agyvérzésben elhunyt Iszlam Karimov. Az üzbég államfő negyed századig tartó országlása idején ugyanis totális és véres diktatúrát épített ki, s megölette, külföldre kényszerítette, vagy bebörtönözte ellenfeleit.

A szamarkandi rendezvénytérre a nap folyamán kéttucat magas rangú külföldi küldöttség érkezett, köztük volt a Dmitrij Medvegyev miniszterelnök vezette orosz delegáció is. 

Medvegyev gyászbeszédében részvétét nyilvánította a maga és Vlagyimir Putyin elnök, illetve az orosz nép nevében. Arról biztosította az üzbégeket, hogy Oroszország továbbra is mindent megtesz a szövetségesi viszony erősítése érdekében Moszkva és Taskent között. 

"Gyakran beszéltünk, és ezek a beszélgetések kivétel nélkül termékenyek voltak, és nagyon hasznosnak bizonyultak ahhoz, hogy országaink, Oroszország és Üzbegisztán között tartós, baráti, szövetségesi viszony alakuljon ki. Éppen ezt kívánta Üzbegisztán első elnöke, és ez sikerült is neki. Biztos vagyok abban, hogy a továbbiakban is ennek megfelelően alakíthatjuk partneri és szövetségesi kapcsolatainkat az Orosz Föderáció és Üzbegisztán között, megvalósítva az ország első elnökének hagyatékát" - mondta Medvegyev.

A temetési szertartás előkészületeinek keretében a hatóságok lezárták a Szamarkand belvárosába vezető utakat, a rendőrség és különleges alakulatok által védett kordonokon csak a helybéli lakosok kelhetnek át.

Korábbi bejelentéseknek megfelelően a szamarkandi repülőteret is lezárták szombaton, repülőgépek csak különleges engedéllyel szállhatnak le.

Üzbegisztán 1991. augusztus 31-én nyilvánította ki függetlenségét, államfője Iszlam Karimov lett, akit az 1991. december 29-ei elnökválasztáson a szavazók 86 százaléka megerősített tisztségében. Korábban Karimov a jogelőd Üzbég SZSZK, a volt Szovjetunió tagállamának elnöke volt. Karimovot azóta is mindig újraválasztották, külföldi megfigyelők szerint e szavazások azonban nem feleltek meg a demokratikus választások ismérveinek.

Hozzászólások