Lelőtték Oroszország törökországi nagykövetét

Lelőtték Oroszország törökországi nagykövetét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Oroszország ankarai nagykövetét egy kiállítás megnyitóján lőtték le. Egy zakót és nyakkendőt viselő fiatal férfi végzett Andrej Karlovval. A támadóról később kiderült, hogy egy 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr volt.

©

A fegyveres az ankarai kortárs művészetek galériájába ment be, ahol Andrej Karlov nyitóbeszédet mondott az "Oroszország török szemmel" című fotókiállításon hétfőn. Szemtanúk azt mondták: a férfi hátulról lőtt rá a diplomatára, aki a földre zuhant. Vannak olyan értesülések, hogy a merénylő rendőr igazolvánnyal jutott be az épületbe, társa vagy társai valószínűleg nem voltak.

Később már azt közölték, hogy a 22 éves Mevlüt Mert Altintas szolgálaton kívüli rendőrtiszt volt az elkövető, és arab nyelven, többször torkaszakadtából kiáltotta: "Allahu Akbar", vagyis "Isten hatalmas".

Miután végzett a nagykövettel, Aleppóval kapcsolatban üzent: "Ne felejtsétek Aleppót, ne felejtsétek Szíriát!" – kiáltotta ezt már törökül.

A török média később azonosította a merénylet elkövetőjét: a fiatal férfit Mert Altintasnak hívják. Az ankarai különleges erőknél szolgált; ennek tagjai lőtték le, miután végzett az orosz nagykövettel.

A történtekkel kapcsolatban öt embert vettek őrizetbe hétfőn este Ankarában az NTV török televízió értesülései szerint. Köztük van a merénylő anyja, apja és lánytestvére.

A The New York Times amerikai lap jelentése szerint a férfi is mondta: "Hátráljatok! Számomra csak a halál maradt!".

A merénylet előtti pillanatok
©

A CNN Türk úgy tudja: a nagyköveten kívül három másik ember is megsérült.

©

A YouTube-ra magyar idő szerint fél hat körül került fel egy rossz minőségű felvétel, amelyen a leírás szerint a meglőtt diplomata felesége látható, és valaki vigasztalni próbálta a támadás után.

Később megjelent egy videó arról is, amikor a Andrej Karlov összeesett szónoklás közben.

Magyar idő szerint este hat óra után jelentették a hírügynökségek, köztük az orosz Ria Novosztyi, hogy a nagykövet belehalt a sérüléseibe. A török NTV hírtelevízió és az Anadolu török hírügynökség azt közölte, hogy a támadó is meghalt, agyonlőtték a helyszínen.

A merénylet indítékáról egyelőre továbbra sincs biztos információ. Egyes források azt közölték, hogy a merényletnek iszalmista háttere volt, ezt azonban nem erősítették meg.

A támadás hírére a török líra árfolyama esni kezdett a nemzetközi piacokon.

A török külügyminiszter kedden Moszkvába lenne hivatalos, ahol orosz és iráni partnerekkel egyeztetne Szíriáról. Az orosz Interfax hírügynökség úgy értesült: a merénylet ellenére meg akarják tartani a megbeszélést.

Putyin már tud a merényletről

A Kreml hétfő kora este bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt tájékoztatták az orosz nagykövetet ért támadásról. Hozzátették, hogy felvették a kapcsolatot a török illetékesekkel.    

Később Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő megerősítette, hogy az ankarai nagykövet belehalt sérüléseibe, a támadást pedig terrortámadásnak minősítették. Az esetet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé fogják terjeszteni - tette hozzá. A szóvivő emellett felszólította Ankarát, hogy tegyen meg mindent az ügy felgöngyölítése érdekében.

A török belügyminisztérium megerősítette az orosz nagykövetség védelmét, különleges rendőri egységek őrzik az ankarai orosz képviselet épületét. Törökország moszkvai nagykövetségének és konzulátusának védelmét is megerősítették.

Erdogan felhívta Putyint

Telefonon beszélt az ankarai merénylet után Recep Tayyip Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő – jelentette a CNN Türk hírtelevízió.

Törökország moszkvai nagykövetsége mély sajnálatát fejezte ki Andrej Karlov nagykövet halála miatt. A török diplomáciai misszió közleményében hangsúlyozta, hogy "az embertelen tragédia" abban az időszakban  következett be, amikor Oroszország és Törökország között szoros együttműködés van kialakulóban.

"Mélységesen együttérzünk az orosz néppel. Ez a mi közös fájdalmunk és veszteségünk" – fogalmaztak a közleményben.

Későbbi videoüzenetében Recep Tayyip Erdogan azt mondta: az ankarai orosz nagykövet elleni gyilkos merényletnek az volt a célja, hogy megakadályozza a Törökország és Oroszország közötti kapcsolatok normalizálását. Hozzátette azonban: "Azok, akik kárt akarnak okozni Oroszországhoz fűződő viszonyunkban, kudarcot vallanak majd".

Erdogan elmondta azt is: alkalma volt beszélni orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, akivel egyetértettek abban, hogy ez az akció valóban provokáció volt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is azt nyilatkozta hétfő este: az ankarai orosz nagykövet meggyilkolása provokáció volt, amelynek célja az orosz-török kapcsolatok megrontása és a Moszkva azon törekvésének kisiklatása volt, hogy Ankaraával és Teheránnal közösen megoldást találjon a szíriai válságra.

Az amerikaiak elítélték a támadást

"Elítéljük ezt az erőszakos cselekményt, bárki is követte el" – ismertette az Egyesült Államok külügyminisztériumának állásfoglalását Washingtonban John Kirby külügyi szóvivő, hozzátéve: "Vele és családjával vagyunk gondolatban, imádkozunk értük". 

Stephane Dujarric szóvivő tolmácsolásában az ENSZ, majd Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is elítélte a támadást.